Αρχείο άρθρων

ΠΕΡΟΥΒΙΑΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ : Η ΝΕΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ!

Κριτικοί κουζίνας από πολλά, παγκόσμιου βεληνεκούς, μέσα μαζικής ενημέρωσης ("The New York Times", CNN, "Le Monde" κ.α) αποδίδουν φόρο τιμής στην περουβιανή γαστρονομία, τιτλοφορόντας την ως την καλύτερη της Αμερικανικής ηπείρου. Ωστόσο, οι γεύσεις και η ποικιλία των συνταγών του Περού ξεπερνούν...
Διαβάστε περισσότερα

HUACACHINA: Η "ΟΑΣΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ"

Το χωριό Huacachina (Χουακατσίνα) βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του Περού στην περιοχή Άικα, απέχει περίπου 5 ώρες με αυτοκίνητο απο τη Λίμα και έχει μόνιμο πληθυσμό 100 κατοίκους. Ουσιαστικά πρόκειται για μια όαση στην περουβιανή έρημο καθώς είναι κτισμένο γύρω απο μια φυσική λίμνη και...
Διαβάστε περισσότερα

SOPA DE MANI, ΜΙΑ ΣΟΥΠΑ ΑΠΟ ...ΦΥΣΤΙΚΙΑ!

Η sopa de mani (σούπα φυστίκι) θεωρείται σπεσιαλιτέ της περιοχής Κοτσαμπάμπα (Cochabamba) της Βολιβίας και είναι μια παραλλαγή της σούπας με φυστίκια και πατάτες που ξεκίνησε να φτιάχνεται στις περιοχές των υψιπέδων των Άνδεων. Το κρέας που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της είναι συνήθως από...
Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΛΤΕΝΙΑΣ : Η ΒΟΛΙΒΙΑΝΗ ΕΜΠΑΝΑΔΑ

Πρόκειται για την βολιβιανή εκδοχή των εμπανάδας (empanadas).  Ουσιαστικά είναι αλμυρή ζύμη που γεμίζεται με βοδινό, χοιρινό ή κοτόπουλο που μαρινάρεται σε μια γλυκιά και ελαφρώς (ή βαρέως !) πικάντικη σάλτσα. Μπορεί επίσης να περιέχουν και φασόλια, ελιές, σταφύδες, πατάτες ακόμα και αυγό. Τα...
Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΛΙΒΙΑ : Γαστρονομικες και διατροφικες συνηθειες

Συνδυασμός της ισπανικής γαστρονομίας με ενδογενή συστατικά και παραδόσεις της φυλής Αιμάρα, η Βολιβιανή κουζίνα είναι πολυποίκιλη, πολύχρωμη και εξαιρετικά νόστιμη ! Ανήκωντας σε μια χώρα του κόσμου που έχει  δεχθεί πολλές επιδράσεις απο γειτονικούς ή ευρωπαϊκούς - και όχι μόνο- λαούς...
Διαβάστε περισσότερα

Σάλαρ ντε Ουγιούνι, η μεγαλύτερη αλική του κόσμου

Αποτελεί το μεγαλύτερο απόθεμα αλατιού στον πλανήτη Γη, καλύπτει 10.582 τετραγωνικά χιλιόμετρα και βρίσκεται νοτιοδυτικά της Βολιβίας στην περιοχή Ποτόσι. Είναι γνωστή και ως Σάλαρ ντε Τουνούπα και είναι αξιοσημείωτο το ότι βρίσκεται στα 3.656 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας! Είναι ο πιο...
Διαβάστε περισσότερα

Σπήλαιο Νάικα, ο "παράδεισος των κρυστάλλων"

Στην έρημο Τσιουάουα (Chihuahua) στο Μεξικό μας δίνετε η ευκαιρία να γνωρίσουμε ένα απο πιο σπάνια σπήλαια στον κόσμο. Το "Σπήλαιο των Κρυστάλλων" που ανακαλύφθηκε το 2000 κατά τύχη απο Μεξικανούς μεταλλωρύχους, βρίσκεται 300 μέτρα κάτω απο την επιφάνεια του ορυχείου της Νάικα (Naica) και είναι...
Διαβάστε περισσότερα

Μεξικάνικη παράδοση στο...πιάτο (Β μέρος)

Guacamole (γουακαμόλε) Απο τις πιο χαρακτηριστικές συνοδευτικές σάλτσες της μεξικάνικης κουζίνας. Συμπληρώνει ιδανικά τα τάκος και βασικό της συστατικό είναι το αβοκάντο (aguacate) απο το οποίο έχει πάρει και το όνομά του. Η συνταγή του εκτελείται απο τους μεξικανούς σε δύο εκδοχές. Στην πρώτη...
Διαβάστε περισσότερα

Μεξικάνικη παράδοση στο... πιάτο (A μέρος)

Αν και η μεξικάνικη κουζίνα είναι από τις πιο διαδεδομένες και βρίσκει εφαρμογές σε πολλές ξένες κουλτούρες, υπάρχουν κάποιες συνταγές της που παραμένουν αντιπροσωπευτικές της κουλτούρας του Μεξικό. Οι χορταστικές quesadillas (κεσαδίγιας) , το ιδιαίτερο chili con carne (τσίλι κον κάρνε) και φυσικά...
Διαβάστε περισσότερα

Κουζίνα … Mexicana !

Πολύχρωμα, νόστιμα και πικάντικα πιάτα είναι το σήμα κατατεθέν της μεξικάνικης κουζίνας. Τα προϊόντα των Αζτέκων και των Μάγιας, όπως το καλαμπόκι, τα φασόλια, οι πιπεριές, το κακάο , τα μπαχαρικά και τα εξωτικά φρούτα συνδυάζονται με το ρύζι και το τυρί και μας δίνουν μερικά απο τα πιο πλούσια,...
Διαβάστε περισσότερα