CHORIZO: ΕΝΑ ΠΙΑΤΟ, ΠΟΛΛΕΣ ΕΚΔΟΧΕΣ
(πηγή φωτογραφίας: realfood.tesco.com)
Το λουκάνικο chorizo (τσορίθο) είναι από τα χαρακτηριστικότερα προϊόντα της ισπανικής κουζίνας και προέρχεται απο διάφορους τύπους χοιρινού. Οι Ίβηρες το σερβίρουν είτε ωμό, μέσα σε σάντουιτς, είτε ψητό στα κάρβουνα. Ωστόσο, μια απο τις αγαπημένες τους εκδοχές είναι μαγειρεμένο στο τηγάνι με ξινό κρασί (κυρίως κόκκινο) ή κάποιο άλλο είδος δυνατού αλκοολούχου ποτού (πχ κονιάκ).
(πηγή φωτογραφίας : tesco.com)
Ο τρόπος παρασκευής του
Προέρχεται απο ψιλοκομμένο χοιρινό και το λίπος του και καρικεύεται με καπνιστή πάπρικα και αλάτι. Ανάλογα με τη πάπρικα που θα χρησιμοποιηθεί θα βγει είτε γλυκό είτε πικάντικο. Δεν είναι απαραίτητα πάντα καπνιστό, μπορούμε να βρούμε και μη καπνιστό, το οποίο θα περιέχει μέσα σκόρδο και βότανα.
(πηγή φωτογραφίας: mamajiko.wordpress.com)
Μια απο τις πιο γνωστές συνταγές για λουκάνικο τσορίθο είναι η chorizo al vino, το οποίο μαγειρεύεται σε κόκκινο ξηρό κρασί.
ΥΛΙΚΑ για 3-4 άτομα
- 3 κ.σ ελαιόλαδο
- μισό κόκκινο κρεμμύδι
- 1 κλαδί δεντρολίβανο
- 300γρ λουκάνικο τσορίθο (ωμό ή έτοιμο)
- 250ml κόκκινο ξηρό κρασί
- 2 φύλλα δάφνης
- φρέσκος μαϊντανός (προαιρετικό)
(πηγή φωτογραφίας : frieswiththatshake.net)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αν το λουκάνικο το έχουμε πάρει έτοιμο/ψημένο
- Ζεσταίνουμε το λάδι σε τηγάνι , με μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το λουκάνικο, κομμένο σε κομμάτια του ενός εκατοστού, το αφήνουμε να πάρει χρώμα (καφέ ) από όλες τις πλευρές και να αρχίσει να λιώνει το λίπος του.
- Στη συνέχεια τεμαχίζουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε στο τηγάνι μαζί με το δεντρολίβανο, τα φύλλα δάφνης και το κόκκινο κρασί.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το μεγαλύτερο μέρος του υγρού, για περίπου 20'. Ελέγχουμε τη γεύση και ετοιμάζουμε τα πιάτα μας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε μαύρο πιπέρι, γαρνίρουμε με το μαϊντανό και σερβίρουμε συνοδεύοντας με ψημένο ψωμί.
Αν το τσορίθο μας είναι ωμό
- Σκίζουμε ελαφρώς το λουκάνικό μας. Το κόβουμε κομμάτια και το βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά.
- Ετοιμάζουμε και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά μας εκτός απο το κρασί. Αυξάνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε να βράσουμε χωρίς να το σκεπάσουμε για 20'.
- Αφαιρούμε απο τη φωτιά και αφήνουμε το λουκάνικο να κρυώσει.
- Έπειτα το ξαναβάζουμε στη φωτιά να πάρει χρώμα, περιχύνουμε με το κρασί και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το υγρό. Σερβίρουμε με τον ίδιο τρόπο όπως και πριν.