Ελλαδα και παλι Ελλαδα
Πάει καιρός απο την τελευταία φορά που τα είπαμε. Θα παραδεχτώ ότι τις πρώτες βδομάδες που σταμάτησα να ανεβάζω ιδέες και σκέψεις για ταξίδια ένιωσα περίεργα. Φυσικά, τελικά δεν μπόρεσα να μείνω μακριά απο το να μοιράζομαι εικόνες και προορισμούς που θεωρώ ότι μπορούν να αλλάξουν τη διάθεσή μας απο τη μια στιγμή στην άλλη! Επιστρέφω λοιπόν, ελπίζοντας να μπορέσω και πάλι να κλέψω λίγο απο το χρόνο σας για να ταξιδέψουμε μαζί.
Πριν καιρό ζήτησα απο ένα φίλο την άποψη του για το αν είναι προτιμότερο να ασχοληθώ, εδώ στο blog, με ένα ακόμα ταξίδι ανα τον κόσμο ή αν ήρθε η ώρα να στραφώ προς την Ελλάδα. Η απάντηση του ήταν να στραφώ προς την χώρα μας. Κάθε γωνία της εξάλλου είναι και με το παραπάνω άξια αναφοράς. Συγκεκριμενα, μου μίλησε για τα Τζουμέρκα.
Ένας επίγειος παράδεισος !
Πρόκειται για έναν απο τους προορισμούς που παρά την απίστευτη ομορφία διατηρούν χαμηλό τουριστικό προφίλ. Δεν υστερούν όμως σε τίποτα απέναντι σε πιο γνωστές περιοχές της Ηπείρου. Για τους λάτρεις των χειμερινών τοπίων, τα Τζουμέρκα ή αλλιώς γνωστά ως Αθαμανικά όρη "αγκαλιάζουν" ένα σύνολο γραφικών, πετρόχτιστων οικισμών που μαζί με τα φαράγγια και τους ποταμούς δημιουργούν εικόνες βγαλμένες απο παραμύθι . Τα πιο σημαντικά χωριά είναι οι Καλαρίτες και το Σιράκο, τα οποία βρίσκονται στη μια πλευρά του ποταμού Άραχθου και με την ανάπτυξη που έχουν γνωρίσει τα τελευταία χρόνια συναγωνίζονται τα Ζαγοροχώρια.
Τα Τζουμέρκα αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες οροσειρές της δυτικής Ελλάδος και υψώνονται μεταξύ των ποταμών Αράχθου και Αχελώου. Από την άλλη πλευρά του Αράχθου βρίσκουμε τα Πράμαντα , τους Μελλισουργούς και τον Καταρράκτη. Σε όποιο απο τα παραπάνω χωριά και αν στραφούμε οι εικόνες είναι εξίσου μαγευτικές. Πέτρα, μικρά γραφικά στενά, βουνό και η φύση στα καλύτερά της.
Τα Τζουμέρκα έχουν χαρακτηριστεί μια απο τις πιο σημαντικές περιοχές για πτηνά στην Ελλάδα και έχουν ανακυρηχθεί σε Εθνικό Παρκο.
Η θέση της στην ιστορία ...
Τα Τζουμέρκα έγιναν ιδιαίτερα γνωστά στη νεολληνική ιστορία καθώς αποτέλεσαν ένα απο τα πιο σημαντικά κέντρα των αρματολών και των κλεφτών. Η ορεινή και απότομη δομή τους αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα επιλογής τους απο τους Κλέφτες. Μάλιστα, κατά την περίοδο της Οθωμανοκρατίας, τα χωρία των Τζουμέρκων θεωρούνταν ελεύθερα και τα αποκαλούσαν "Κεφαλοχώρια".