ΕΝΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΓΕΥΣΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ

Πέρα απο τα εξωτικά τοπία και την ταλαιπωρημένη σύγχρονη ιστορία το Βιετνάμ έχει να επιδείξει μια ιδιαίτερη γαστρονομική ταυτότητα. Επηρεασμένη τόσο από τις ανατολίτικες συνταγές και τα προϊόντα όσο και απο τις δυτικές μαγειρικές τεχνικές, η βιετναμέζικη κουζίνα είναι ένα κράμα γευστικών στοιχείων, προερχόμενων απο περιοχές όπως η Κίνα, η Ταίλάνδη, η Γαλλία.

πηγή φωτογραφίας: chasingfooddreams.com

Αυτό που την κάνει να μοιάζει τόσο αλλά και να διαφέρει ταυτόχρονα απο τις κουζίνες των γύρω περιοχών της είναι δύο βασικά χαρακτηριστικά. Αφενός, ο τρόπος χρήση του ρυζιού και των noodles στις διάφορες ντόπιες παραλλαγές και φυσικά τα φρέσκα λαχανικά και μυρωδικά που εμπλουτίζουν σχεδόν κάθε πιάτο.

Γευστικά "δάνεια"

Ψάχνοντας να βρούμε πόσα και ποιά στοιχεία έχουν πάρει οι βιετναμέζοι απο τις κουζίνες των γύρω περιοχών είδαμε ότι κάποια πιάτα και σάλτσες πολύ γνωστές μας στο Βιετνάμ υπάρχουν σε κάποιες μόνο περιοχές ή έχουν αντικατασταθεί με άλλα υλικά.

πηγή φωτογραφίας: nomliving.com

Πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σάλτσα σόγιας. Εμείς τη γνωρίζουμε κυρίως απο την κινέζικη εκδοχή της, η οποία όμως χρησιμοποιείται μόνο απο τους κατοίκους του βορείο Βιετνάμ, τη στιγμή που στην υπόλοιπη χώρα έχει αντικατασταθεί απο μια υπόγλυκη παραλλαγή της ή απο τη nuoc mam. Επί λέξη μεταφράζεται "το νερό του αλατισμένου ψαριού" και είναι μια σάλτσα που φτιάχνεται απο ζύμωση φρέσκων ή αποξηραμένων ψαριών με προσθήκη αλατιού και μπαχαρικών.

Οι Κινέζοι, ως οι πολυπληθέστεροι γείτονες του Βιετνάμ, έδωσαν τα αρωματικά φυτά και τα μπαχαρικά που αποτελούν τη βάση για όλα ανεξαιρέτως τα πιάτα της κουζίνας του. Όπως επίσης και τις τεχνικές του γρήγορου τηγανίσματος και της κατασκευής σούπας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στις βόρειες πόλεις του Βιετνάμ κυριαρχούν τα πιάτα με μοσχαρίσιο και κατσικίσιο κρέας.

Χώρες στα ανατολικά και δυτικά, όπως η Ταϊλάνδη και το Μιανμάρ, παρείχαν το κάρυ, τη σάλτσα ψαριού και το βασιλικό, ενώ στην αγάπη για περίπλοκες σάλτσες και στις ζαχαροπλαστικές τεχνικές οι βιετναμέζοι μυήθηκαν απο τους Γάλλους.

Στα νότια της χώρας η κουζίνα μεταμορφώνεται σε "φιλελεύθερη" και εξωτική και εμφανίζονται τα πολλά ταϊλανδέζικα στοιχεία και η χρήση της ζάχαρης.

Αγαπημένα πιάτα των βιετναμέζων

Αν αποφασίσει κάποιος να επισκεφτεί το Βιετνάμ θα διαπιστώσει μεγάλη ποικιλία πιάτων, για όλες τις γευστικές προτιμήσεις, όπως τα spring rolls, τη σούπα pho, τα σουβλάκια Thit Nuong ή το street sandwich Banh Mi. Ειδικά τα spring rolls αποτελούν μια σίγουρα πολύ πιο υγιεινή εκδοχή των τηγανιτών κινέζικων rolls, που είναι ευρέως διαδεδομένα στις δυτικές χώρες. Βασικό συστατικό τους είναι το ρυζόχαρτο το οποίο δεν χρειάζεται να ψηθεί με κάποιο τρόπο για να είναι φαγώσιμο.

πηγή φωτογραφίας: vina.com