Γευματα...λιβανέζικα!
Ταμπουλέ μια απο τις πιο γνωστές, νόστιμες και γρήγορες σαλάτες.
πηγή φωτογραφίας: tarboosh.com.au
Αλλά απο που προέρχεται;
Σίγουρα οι περισσότεροι απο εσάς ήδη γνωρίζουν ότι πρόκειται για λιβανέζικη συνταγή, εγώ από την άλλη, αν και είχα την τύχη να δοκιμάσω το πιάτο αυτό σε αρκετές περιστάσεις δεν ρώτησα να μάθω, μένοντας απλά στη εντύπωση πως πρόκειται για μια ανατολίτικη συνταγή.
Συζητώντας λοιπόν, με τη μητέρα μου (αθάνατη ελληνίδα μαμά! ) έμαθα επιτέλους ότι το ταμπουλέ είναι μια λιβανέζικη σαλάτα φτιαγμένη απο πλιγούρι, μαϊντανό, δυόσμο και ντομάτα.
πηγή φωτογραφίας: orlandocedars.com
Οι ρίζες της λιβανέζικης γαστρονομίας
Άρχισα έτσι, να αναζητώ περισσότερες πληροφορίες για την προέλευση της λιβανέζικης κουζίνας. Αυτό που ανακάλυψα και εξεπλάγην ήταν ότι ο Λίβανος ως χώρα έχει κατακτηθεί απο διάφορους λαούς και οι επιρροές τους, φυσικά, φτάνουν μέχρι την γαστρονομία του.
Η αρχή έγινε με τους Οθωμανούς Τούρκους (1516-1918) όταν κατήχαν τα λιβανέζικα εδάφη, φέρνοντας συστατικά όπως το ελαιόλαδο, το φρέσκο ψωμί, τα πιάτα με γεμιστά λαχανικά και τα διάφορα είδη ξηρών καρπών. Σε αυτούς αφείλεται και η παρουσία αρνιού στα περισσότερα λιβανέζικα πιάτα κρεατικών. Επιπλέον, εξέχουσα θέση θα δούμε να κατέχουν και το σουσάμι, τα ρεβίθια και το πλιγούρι στην παρασκευή των πιάτων.
πηγή φωτογραφίας: cudo.com.au
Με την τούρκικη, η γαλλική κουζίνα ...
Όταν οι Οθωμανοί ηττήθηκαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο αποσύρθηκαν από το Λίβανο και τους διαδέχτηκαν οι Γάλλοι ως και το 1946, όταν η χώρα κατάφερε με πολλούς αγώνες να ανεξαρτητοποιηθεί. Οι κουζίνα των νέων κατακτητών "μπλέχτηκε" με τις τοπικές γεύσεις και ενσωματώνοντας και κάποιες πολύ γνωστές γαλλικές συνταγές στη, μέχρι τότε ήδη πλούσια λιβανέζικη κουζίνα. Το γλυκό φλαν (μια κρέμα καστάρντ με γεύση καραμέλα) και τα κρουασάν βουτύρου είναι μερικές απο αυτές.
Η συνεισφορά των ίδιων των Λιβανέζων
Στον εμπλουτισμό της γαστρονομίας τους διαδραμάτισαν και αρχαίες λιβανέζικες νομαδικές φυλές, που ταξιδεύοντας σε όλη τη Μέση Ανατολή ανακάλυπταν νέα φρούτα και λαχανικά, που χρησιμοποιούσαν στα καθημερινά πιάτα τους.