GOI CUON, ΤΑ ΒΙΕΤΝΑΜΕΖΙΚΑ SPRING ROLLS
Πρόκειται για μια απο τις πιο αγαπημένες, εύκολες και υγιεινές συνταγές στο Βιετνάμ. Η ιδέα μπορεί να έχει κινέζικη καταγωγή αλλά η εκτέλεση διαφέρει...ευχάριστα ! Φυσικά κυριαρχούν τα λαχανικά και ο συνδυασμός κρέατος και θαλασσινού. Συνήθως συνοδεύονται από μια σάλτσα ψαριού, που είναι παραλλαγή της σάλτσας σόγιας που χρησιμοποιείται στο κεντρικό και νότιο Βιετνάμ.
πηγή φωτογραφίας: daisysworld.net
Τα υλικά για 8 rolls είναι:
150γρ χοιρινή πανσέτα χωρίς το δέρμα
15 γαρίδες χωρίς κέλυφος
1 κλωναράκι λέμονγκρας
1 συσκευασία ρυζομακάρονα
4 κλωνάρια φρέσκιας μέντας ή δυόσμου ψιλοκομμένα
ψιλοκομμένο στάιβ
1 μεγάλο καρότο τριμμένο
1 αγγουράκι ψιλοκομμένο πολύ λεπτό
1 μαρούλι το μισό ψιλοκομμένο
4 κ.σ καβουρδισμένα φυστίκια σπασμένα
8 φύλλα ριζόχαρτο (βρίσκονται εύκολα σε μπακάλικα με ασιατικά προϊόντα)
Σάλτσα ψαριού - nuoc mam
1 κ.σ ζάχαρη
1 κ.σ χυμός λάιμ
1 κ.σ fish sauce (σε μπακάλικα με ασιατικά προϊόντα ή μεγάλα σουπερ μάρκετ)
1 σκελίδα σκορδό
1 μικρό τσίλι ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ για spring rolls
Βάζουμε το κρέας σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 20-25'. Έπειτα αφήνουμε το κρέας να κρυώσει και το κόβουμε σε λεπτές φέτες. Βάζουμε μια άλλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα το λέμονγκρας τσακισμένο και δεμένο κόμπο, να πάρει βράση και μετά προσθέτουμε τις γαρίδες. Συνεχίζουμε το βράσιμο για 4-5', τις αποσύρουμε και τις σουρώνουμε.
πηγή φωτογραφιών: whiteonricecouples.com
Σε ένα μπολ βάζουμε κρύο νερό και μουσκεύουμε τα ριζόχαρτα, να γίνουν ελαστικά αλλά προσέχουμε να μην μαλακώσουν πολύ. Τα απλώνουμε στον πάγκο μας και βάζουμε στο κέντρο ένα "μπαστουνάκι" απο τη γέμιση που έχουμε έτοιμη, με εξαίρεση τα ολόκληρα φύλλα μαρουλιού.
Τυλίγουμε τα ριζόχαρτα όπως θα κάναμε με τους λαχανοντολμάδες, αν θέλουμε μπορούμε να αφήσουμε την μια άκρη ανοιχτή για να φαίνεται η γέμισή μας. Τοποθετούμε τα rolls μας σε δίσκο σερβιρίσματος και καλύπτουμε μαρουλιού για να μην στεγνώσουν. Συνοδεύουμε με τη σάλτσα ψαριού σε μπολ , αφού έχουμε χτυπήσει τα συστατικά όλα μέχρι να λιώσει τελειώς η ζάχαρη.
πηγή φωτογραφίας: steamykitchen.com