Η "ΠΙΤΣΑ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ"

πηγή φωτογραφίας: sahacuisine.com

Πολλοί ίσως γνωρίζουν τη σημερινή συνταγή στην πολίτικη εκδοχή της, καθώς το λαχματζούν μπορεί να ξεκίνησε ως Μεσανατολίτικο (εξ' ου και συνοδεύει προηγούμενο άρθρο μας για τη λιβανέζικη κουζίνα) έδεσμα αλλά με το πέρας του χρόνου έφτασε ως τα παράλια και φυσικά δεν έμεινε ανεκμετάλλευτο από τους Κωσταντινοπολίτες που το ...απογείωσαν.

Μπορεί να το ακούσουμε και ως η "πίτσα της Μέσης Ανατολής", μια με πολύ λεπτή ζύμη, καλυμμένη με κιμά, αρνίσιο ή βοδινό (φυσικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μοσχαρίσιο) και πολλά μπαχαρικά. Δεν πρόκειται για ιδιαίτερα απαιτητικό πιάτο και σίγουρα θα το αγαπήσουν όσοι θέλουν το φαγητό τους αρκετά πικάντικο!

Συνταγή για λαχματζούν (εδώ προτείνουμε μοσχαρίσιο κιμά για μειωμένα λιπαρά)

πηγή φωτογραφίας: sigmalive.gr

Υλικά για ζύμη

1 κ.σ μαγιά ξερή

1/2 κ.γ ζάχαρη

1 1/2 φλυτζάνι χλιαρό νερό

3 φλυτζάνια αλεύρι

1/2 κ.γ αλάτι

3 κ.σ ελαιόλαδο

 

Υλικά για τη γέμιση - επικάλυψη

500 γρ μοσχαρίσιο κιμά

1/4 φλυτζάνι ελαιόλαδο

2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια

1 σκελίδα ψιλοκομμένο σκόρδο

2 μέτριες ντομάτες ξεφλουδισμένες και λιωμένες (όχι πολτός)

1/2 κ.γ μπούκοβο (καυτερό ή όχι κατά προτίμηση)

1/2 κ.γ γλυκιά πάπρικα

1/4 κ.γ καυτερό κόκκινο πιπέρι (τσίλι)

1/2 φλυτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό

αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

χυμό λεμονιού (στο σερβίρισμα)

 

πηγή φωτογραφίας: tovima.gr

Εκτέλεση συνταγής

Ξεκινάμε με την προετοιμασία της ζύμης μας. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε σε μια λεκάνη. Προσθέτουμε το αλάτι, τη μαγιά και τη ζάχαρη και αναμειγνύουμε με τα χέρια μας μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Έπειτα κάνουμε μια λακκούβιτσα στη μέση του υλικού μας και ρίχνουμε το χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας. Αν και δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα, αν δούμε ότι εξακολουθεί να κολλάει στα χέρια μας προσθέτουμε αλεύρι και αναμειγνύουμε για λίγο ακόμα. Μεταφέρουμε τη ζύμη μας σε ένα λεκανάκι και σκεπάζουμε, τοποθετούμε σε ζεστό μέρος΄, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Ελέγχουμε κάθε τόσο.

Μέχρι να ετοιμαστεί η ζύμη μας, ξεκινάμε να φτιάχνουμε τον κιμά μας. Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε τον κιμά, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, να πάρει χρώμα. Παράλληλα, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε και αυτά. Ξεφλουδίζουμε και λίωνουμε τις ντομάτες, τις προσθέτουμε στο μείγμα του κιμά μαζί με τα μπαχαρικά μας και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά. Έπειτα, απομακρύνουμε το τηγάνι απο τη φωτιά και αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει, για να προσθέσουμε έπειτα τον μαϊντανό, φρεσκοκομμένο.

πηγή φωτογραφίας: eat.gr

Η ζύμη θα είναι έτοιμη τώρα και αυτό που θα κάνουμε εμείς θα είναι να προθερμάνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς Κελσίου. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και χωρίζουμε τη ζύμη μας στη μέση και προσπαθούμε να ανοίξουμε κάθε κομμάτι στρογγυλά, γυρίζοντάς το και αλευρώνοντας παράλληλα για να μην κολλήσει. Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να έχει η ζύμη μας πάχος περίπου 1εκ. Αφού έχουμε το ιδανικό πάχος ζύμης, τοποθετούμε τα κομμάτια σε στρογγυλά ταψιά που έχουμε λαδώσει. Με το πινέλο αλοίφουμε και την ζύμη με ελαιόλαδο και προσθέτουμε τον κιμά προσέχοντας να αφήσουμε ακάλυπτα περίπου 2-3 εκ. ζύμης γύρω γύρω.

Τοποθετούμε το πρώτο ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για μισή ώρα ή μέχρι να δούμε ότι η ζύμη έχει ξεροψηθεί. Μόλις είναι έτοιμη η πρώτη, αμέσως τοποθετούμε το δεύτερο ταψί στο φούρνο και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία ψησίματος. Μπορούμε να σερβίρουμε στύβοντας λεμόνι απο πάνω και συνοδεύοντας με γιαούρτι.

*Βέβαια, ο παραδοσιακός τρόπος που σερβίρεται το λαχματζούν έχει ως εξής: σε μικρές στρογγυλές πίτες, στύβοντας το λεμόνι αλλά τυλίγοντάς της σαν να είναι σουβλάκια.

πηγή φωτογραφίας: ourfamilyfoodadventures.com

Ελπίζουμε να την απολαύσατε! Καλή σας όρεξη !