ΚΟΡΔΟΒΑ: ΤΟ ...ΚΟΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΙΣΛΑΜΙΣΜΟΥ
(πηγή φωτογραφίας: viaggioispagna.it)
Στις αρχαίες ελληνικές πηγές παρουσιάζεται ως Κορδύβη ή Κορδούη, βρίσκεται στη Νότια Ισπανία και συγκεκριμένα στην Ανδαλουσία, στις όχθες του ποταμού Γουαδαλκιβίρ και αποτελεί ίσως την πιο ιστορική πόλη της Ιβηρικής Χερσονήσου.
Η ιστορία της
Κατελήφθει αρχικά απο τους Ρωμαίους το 206 π. Χ. και έγινε πρωτεύουσα της επαρχίας της Εκείθεν Ιβηρίας ( ήταν μια απο τις δύο αρχικές διοικητικές διαιρέσεις της ρωμαϊκής Ιβηρίας). Τον 6ο αιώνα, όταν σταμάτησε να υφίσταται η ρωμαϊκή αυτοκρατορία, την πόλη κατέκτησαν οι Βησιγότθοι, μέχρι να "αλλάξει" για μια ακόμα φορά χέρια περνώντας στους Μαυριτανούς. Απο το 756 και σε όλη τη διάρκεια του 8 μ. Χ αιώνα η πόλη της Κόρδοβα γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή της, συγκεκριμένα όταν το 766 ονομάστηκε πρωτεύουσα των μουσουλμανικών εμιράτων της αλ-Ανδαλούς. Στην Κόρδοβα κανείς έρχεται αντιμέτωπος με δύο κόσμους. Τον Χριστιανικό - Καθολικό και τον Μουσουλμανικό. Επιτομή του δεύτερου αποτελεί το μεγαλύτερο ισλαμικό τέμενος της Ευρώπης, το Τέμενος της Κόρδοβα. Είναι γνωστό και ως Καθεδρικός Ναός της Παναγίας της Ανάληψης ή Μεθκίτα της Κόρδοβα και έχει χαρακτηριστεί απο το 1984 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ενώ δέκα χρόνια αργότερα (1994) ο χαρακτηρισμός επεκτάθηκε και στο μεγαλύτερο μέρος της παλιάς πόλης.
(πηγή φωτογραφίας : pescaderiascorunesas.es)
Τα γεωγραφικά όρια της πόλης ως μνημείο
Όπως έχει οριστεί απο την UNESCO το κέντρο της νοτιο-ισπανικής πόλης περιλαμβάνει τα κτίρια και τα στενά δρομάκια γύρω απο τη Μεθκίτα και φτάνει μέχρι τις όχθες του ποταμού Γουαδαλκιβίρ και συναντά τον Πύργο Καλαχόρα και τη Ρωμαϊκή Γέφυρα. Στα ανατολικά της υπάρχει ο δρόμος Σαν Φερνάνδο, ενώ στα βόρεια το όριο της είναι μέχρι και το κέντρο εμπορίου της σημερινής πόλης. Στην παλιά πόλη περιλαμβάνεται επίσης και το Αλκαζάρ των Χριστιανών Μοναρχών και η συνοικία του Αγίου Βασιλείου.
(πηγή φωτογραφίας: tripadvisor.com)
Το Τέμενος και το αντίκτυπό του στην ισπανική κοινωνία
Η πόλη της Κόρδοβα αποτελούσε και αποτελεί μια "συνάντηση" των δύο μεγαλύτερων θρησκειών. Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί...Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι. Οι μεν να πιέζουν για να αποκτήσουν το αναφαίρετο δικαιωμά τους να μπορούν να προσεύχονται, στην ομολογουμένως αντιπροσωπευτικότερη εκδοχή του μουσουλμανικού κόσμου στα όρια της Ευρώπης, οι δε ρωμαιοκαθολικοί να μην δέχονται τις αιτήσεις τους και να αντιτίθενται. Φυσικά, αυτή η διχογνωμία επιφέρει και ένα ουσιαστικό ερωτηματικό δίπλα στην ισπανική θρησκευτική ταυτότητα. Το σίγουρο είναι πάντως, ότι παρα τις όποιες αντιρρήσεις και του ισπανικού κράτους και των θρησκευτικών του αρχών καθώς και του ίδιου του Βατικανό, οι ρίζες της πόλης δεν ανήκουν μόνο στην Ευρώπη και τη χριστιανική θρησκεία.
(πηγή φωτογραφίας: spanishintour.com)
Τι άλλο θα μπορούσαμε να επισκεφθούμε στην Κόρδοβα;
Εκτός απο τα ιστορικής σημασίας και αναγνωρισμένα διεθνώς μνημεία της, η Κόρδοβα διαθέτει και εξαιρετικά μουσεία.Ένα απο τα πιο σημαντικά είναι το Αρχαιολογικό της Μουσείο, που στεγάζει ρωμαϊκά αγάλματα και μαυριτανικά εκθέμετα. Υπαρχει ακόμα, το "Μουσείο Βασανιστηρίων " ή Galeria de la tortura, εδώ όποιος αποφασίσει να πάει θα δει απο κοντά τους τρόπους και τα μέσα που χρησιμοποιούσαν για να βασανίσουν τους συλληφθέντες από τον 13ο ως τον 19ο αιώνα.
Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι και το Museo Vivo de Al-Andalus, στο οποίο διαπιστώνει κανείς πως μπορεί να υπάρξει ειρηνική συμβίωση ανάμεσα σε διαφορετικές κουλτούρες και θρησκείες όπως η Εβραϊκή, η Μουσουλμανική και η Χριστιανική.