ΜΑΡΟΚΟ: ΕΝΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ
(πηγή φωτογραφίας: crashonline.gr)
Ευρώπη, Ανατολή, Αφρική ; Τόσα μέρη, άπειρες επιλογές.
Σκεπτόμενη ποιός θα ήθελα να είναι ο επόμενος προορισμός κατέληξα ότι δεν θα ήθελα να παρουσιάσω ένα ακόμα παράξενο και μοναδικά περίεργο μέρος του πλανήτη. Αντ' αυτού αποφάσισα να αφήσω τη μαγειρική να με οδηγήσει (και έσας μαζί μου) στην επόμενη περιοχή, πόλη ή χώρα.
Μαροκινή κουζίνα λοιπόν !
Ανέκαθεν αγαπούσα τους ταξιδιωτικούς προορισμούς που είχαν να προσφέρουν μακρά και ποικιλόμορφη ιστορία αλλά και τοπικά στοιχεία που να αποδεικνύουν την πορεία τους στο χρόνο. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό είναι και η μαγειρική. Γιατί το Μαρόκο όμως;
(πηγή φωτογραφίας: findhotel.international)
Η επιρροή των Ιβήρων υπήρξε καθοριστικότατη στην ιστορία της χώρας από τον 16ο αιώνα κιόλας, όταν Ανδαλουσιανοί Μουσουλμάνοι και Εβραίοι προσέφυγαν στα παράλια της, φοβούμενοι για την επιβίωσή τους και άρχισαν να μεταμορφώνουν τις πόλεις της σε πολιτιστικά και πνευματικά κέντρα. Δεν θα μπορούσε όμως να μην επηρεαστεί και η καθημερινότητα των ντόπιων, με κυριότερη την κουζίνα. Να λοιπόν, πως καταλήγουμε στο αμάλγαμα γεύσεων που ονομάζεται μαροκινή γαστρονομία.
Ενέχει στοιχεία από χώρες όπως η Ισπανία και συγκεκριμένα η Ανδαλουσία, η Κορσική, η Πορτογαλία, η Αραβία, η Αφρική και φυσικά η Μεσόγειος. Αυτές οι επιρροές είναι που της προσδίδουν τον παράξενο αλλά και ταυτόχρονα τόσο προσιτό τόνο, τη στιγμή που το πορτρέτο της ολοκληρώνεται από την ποικιλία των προϊόντων και των άφθονων μπαχαρικών και μυρωδικών.
Τα προϊόντα της
Το σαφράν, η μέντα, ο δυόσμος, οι ελίες και τα εσπεριδοειδή είναι μερικά απο τα πιο βασικά συστατικά που εντοπίζει κάποιος σε μαροκινές συνταγές. Συνοδεύουν κυρίως αρνί, κοτόπουλο και μοσχάρι, ενώ το κρέας απο περιστέρι χρησιμοποιείται σε ιδιαίτερες περιστάσεις. Οι Μαροκινοί έχουν αδυναμία στα εσπεριδοειδή γενικά αλλά κυρίως στο λεμόνι και τη φλούδα του και γι' αυτό δεν λείπει απο σχεδον καμία συνταγή τους.
(πηγή φωτογραφίας: eatingtheglobe.com)
Μαρόκο και ...Μεσόγειος
Πριν από κάποιες μέρες έτυχε να βρεθώ με φιλούς και όταν η συζήτηση στράφηκε προς τις πιο σημαντικές κουζίνες του κόσμου η μαροκινή σχεδόν μονοπώλησε το ενδιαφέρον. Θέτοντας την ερώτηση γιατί συμβαίνει αυτό, η γενική άποψη ήταν ότι αποτελεί μια "εξωτική" κουζίνα, αφού έχει αραβικές και αφρικανικές επιρροές.
Ωστόσο, φάνηκε να αγνοήσαμε το γεγονός ότι η μαροκινή γαστρονομία έχει πολλά περισσότερα μεσογειακά στοιχεία από όσο υπολογίζουμε. Αν ανατρέξει κάποιος σε συνταγές, που προέρχονται ειδικά απο τις παραλιακές πόλεις της χώρας θα βρει αρκετά οικεία πιάτα και υλικά, απλά στην πιο πικάντικη εκδοχή τους ! Μια αρκετή μεγάλη διαφορά μας ωστόσο, είναι ότι αν και υπάρχει αφθονία θαλασσινών και ψαριών χρησιμοποιείται ελάχιστα.
(πηγή φωτογραφίας: couscousexpress.com)