Μεξικάνικη παράδοση στο... πιάτο (A μέρος)

Αν και η μεξικάνικη κουζίνα είναι από τις πιο διαδεδομένες και βρίσκει εφαρμογές σε πολλές ξένες κουλτούρες, υπάρχουν κάποιες συνταγές της που παραμένουν αντιπροσωπευτικές της κουλτούρας του Μεξικό.

Οι χορταστικές quesadillas (κεσαδίγιας) , το ιδιαίτερο chili con carne (τσίλι κον κάρνε) και φυσικά η σάλτσα guacamole (γουακαμόλε) είναι στο τοπ δέκα των πιο χαρακτηριστικών μεξικάνικων φαγητών. Σκεφτήκαμε λοιπόν, να σας εφοδιάσουμε με τις συνταγές των παραπάνω πιάτων για να προγραμματίσετε το συντομότερο δυνατό ένα κλασσικό μεξικάνικο δείπνο!

Quesadillas (Κεσαδίγιας)

Υλικά για 10 κομμάτια:

  1. 10 μεγάλες τορτίγιας
  2. 400γρ τριμμένο τσένταρ (ή άλλο μαλακό τυρί που να λιώνει)
  3. ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για τηγάνισμα
  4. ένα στήθος κοτόπουλο ψημένο σε μικρά κομμάτια (προαιρετικά)
  5. φρέσκα μανιτάρια κομμένα φέτες και σοταρισμένα
  6. ψιλοκομμένες μαύρες ελιές
  7. μια μέτρια προς μεγάλη ντομάτα σε λεπτές φέτες 

Εκτέλεση :

Ζεσταίνουμε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε μια με δύο κουταλιές ελαιόλαδο (ή σπορέλαιο), φροντίζοντας να πάει σε όλη την επιφάνεια του τηγανιού. Αφού πάρουμε την θερμοκρασία που θέλουμε, βάζουμε μια τορτίγια, όταν αρχίσει να κάνει φουσκάλες ρίχνουμε πάνω της 2-3 κουταλιές της σούπας τριμμένο τυρί και όποια άλλα υλικά θέλουμε απο αυτά που προτείνονται. Αντί για το κοτόπουλο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο άλλο κρέας θέλουμε, αρκεί να το έχουμε προψήσει. Χαμηλώνουμε λίγο ακόμα τη φωτιά και αφήνουμε να λιώσει το τυρί και να ροδίσει η τορτίγια για 1-2 λεπτά,  αλλά προσέχουμε να παραμείνει μαλακή ( αν χρειαστεί χαμηλώνουμε και άλλο τη φωτιά και παρατείνουμε το χρόνο ψησίματος).

Έπειτα σηκώνουμε με μια σπάτουλα τη μια πλευρά της, τη διπλώνουμε στη μέση σαν ομελέτα, πατάμε ελαφρά και τη μεταφέρουμε σε πιατέλα και την κόβουμε κομμάτια όσο μικρά ή μεγάλα θέλουμε. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τις υπόλοιπες τορτίγιας.

Chili con carne (τσίλι κον κάρνε )

Μια συνταγή σαν το παλιό καλό κρασί.  Από τις πιο γνωστές της μεξικάνικης και παγκόσμιας γαστρονομίας χορταστικό, θρεπτικό αλλά κυρίως ...καυτερό!

Υλικά :

  1. 600γρ μοσχαρίσιος κιμάς (κομμένος μια φορά)
  2. 2 κουτιά κόκκινα φασόλια (kidney beans)
  3. 4 ώριμες ντομάτες (ή ένα κουτί πουμαρό με ψιλοκομμένη ντομάτα)
  4. 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  5. 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  6. 1 φρέσκεια καυτερή πιπεριά (χωρίς σπόρια και μεμβράνη) ψιλοκομμένη. Εναλλακτικά, 2 ξερά τσίλι θρυμματισμένα
  7. 1 κ.γ κύμινο σε σκόνη
  8. 1 κ.γ ρίγανη
  9. 1 κ.γ σπόροι κόλιανδρου σπασμένοι
  10. 1/3 κ.γ σκόνη τσίλι
  11. 1/3 κ.γ γαρύφαλλο τριμμένο
  12. 1 κ.γ ζάχαρη
  13. 4 κ.σ ελαιόλαδο
  14. αλάτι

Εκτέλεση :

Αδειάζουμε τα φασόλια από την κονσέρβα, τα ξεπλένουμε και τα στραγγίζουμε. Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 5' σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τον κιμά, την πιπεριά και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ενώ ανακατεύουμε με σπάτουλα μέχρι να ροδίσει, για 8-10 λεπτά. Ρίχνουμε την ντομάτα και όλα τα μπαχαρικά, αλατίζουμε και σπεπάζουμε.

Αφήνουμε να σιγοβράσει περίπου 1 ώρα και ένα τέταρτο ως μιάμιση ώρα , μέχρι να πιεί τη σάλτσα. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό. Τα φασόλια τα προσθέτουμε στο μείγμα μόλις συμπληρωθεί μιά ώρα μαγειρέματος. Μπορούμε να σερβίρουμε το τσίλι κον κάρνε μας συνοδευόμενο με λευκό ρύζι ή με ζεστές τορτίγιας ή ακόμα και σκέτο.

*** Πρόκειται για αρκετά καυτερό φαγητό, οπότε αν θέλουμε να έχουμε μια πιο ήπια γεύση μπορούμε να μειώσουμε  την  πιπεριά τσίλι και να ελέγχουμε την ένταση του φαγητού δοκιμάζοντας κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.