Μεξικάνικη παράδοση στο...πιάτο (Β μέρος)
Guacamole (γουακαμόλε)
Απο τις πιο χαρακτηριστικές συνοδευτικές σάλτσες της μεξικάνικης κουζίνας. Συμπληρώνει ιδανικά τα τάκος και βασικό της συστατικό είναι το αβοκάντο (aguacate) απο το οποίο έχει πάρει και το όνομά του. Η συνταγή του εκτελείται απο τους μεξικανούς σε δύο εκδοχές. Στην πρώτη περίπτωση προκύπτει μια ενιαία σάλτσα, αφού τα υλικά πολτοποιούνται και ομογενοποιούνται, ενώ στη δεύτερη περίπτωση διατηρεί κομματάκια απο τα υλικά και είναι αυτή που σερβίρεται με κρέατα.
Υλικά για 2 άτομα :
- 2 αβοκάντο
- 40γρ κρεμμύδι ξερό
- 80γρ ντομάτα
- 1 πιπεριά τσίλι
- χυμό απο 1/2 λάιμ ή λίγο παραπάνω απο μισό λεμόνι
- 1 φύλλο φρέσκο κόλιανδρο
- αλάτι
Εκτέλεση :
Φροντίζουμε να συγκεντρώσουμε και να προετοιμάσουμε όλα τα υλικά μας πριν κόψουμε και καθαρίσουμε το αβοκάντο γιατι μόλις έρθει σε επαφή με το οξυγόνο του αέρα σκουραίνει. Γι ' αυτό για να το "προστατεύσουμε" όσο μπορούμε χρησιμοποιούμε και το χυμό λάιμ ή λεμονιού.
Ξεκινάμε λοιπόν απο το κρεμμύδι το οποίο ψιλοκόβουμε μαζί με την ντομάτα ( έχουμε αφαιρέσει σπόρια και προαιρετικά τη φλούδα). Ψιλοκόβουμε τον κόλιανδρο (θα βγει περίπου μισό κ.γ) και έπειτα το τσίλι για να μας δώσει περίπου 1 κ.γ.
Τώρα περνάμε στον καθαρισμό του αβοκάντο. Αρχικά, το κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε τη μια μεριά του και με το μαχαίρι καρφώνουμε το κουκούτσι και το τραβάμε. Στη συνέχεια, με ένα κουταλάκι αφαιρούμε το εσωτερικό του φρούτου από τα δύο κομμάτια, ξεκολλώντας το σιγά σιγα απο τη φλούδα. Το πολτοποιούμε με πηρούνι, το βάζουμε σε μπολ με το χυμό του λάιμ/λεμονιού και στο τέλος προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί με λίγο αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
*** καλό είναι να μην πετάμε το κουκούτσι του αβοκάντο, αφού μας βοηθάει στη διατήρηση της σάλτσας μας - αν το τοποθετήσουμε μέσα σε αυτή και καλύψουμε καλά με μεμβράνη. Να προτιμάτε ώριμα αβοκάντο γιατί έχουν αφενός καλύτερη γεύση και αφετέρου καθαρίζονται πιο εύκολα.