ΠΑΕΓΙΑ ΕΣΥ ...ΣΟΥΠΕΡΣΤΑΡ!

Το ρύζι για τους Ισπανούς αποτελεί τόσο τη βάση όσο και το συνοδευτικό για πολλά πιάτα τους από τον Νότο ως τον Βορρά. Η παέγια (paella) αποτελεί ίσως το πιο γνωστό πιάτο της χώρας και πραγματικά αξίζει να το δοκιμάσει κάποιος, αφού καλύπτει οποιαδήποτε γευστική προτίμηση μονομιάς!

(πηγή φωτογραφίας: thetoc.gr)

Τι τύπος πίατου είναι η Paella (παέγια);

Προκείται φαγητό που ως κύριο συστατικό του έχει το ρύζι, μαγειρεύεται σε πλατύ, μεγάλο, επίπεδο και ρηχό τηγάνι και το μυστικό της είναι ότι για να πετύχει πρέπει να είναι "στεγνό" και όχι ζουμερό. Πρόκειται για ένα φαγητό που οι Ισπανοί το μαγειρεύουν κυρίως τις Κυριακές, όταν μαζεύονται οι οικογένειες γύρω απο το ίδιο τραπέζι ή σε γιόρτες.

Όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε πριν φτάξουμε την Paella

Γενικά, η λογική στα ισπανικά πιάτα με ρύζι είναι αυτό να μην πλένεται και να το αφήνουμε με την φλούδα του. Έπειτα να το βάζουμε σε βραστό νερό και να διατηρούμε τη θερμοκρασία σταθερή για αρκετά λεπτά (8-10' τουλάχιστον). Για να τελειώσουν το ρύζι τους οι Ισπανοί χαμηλώνουν τη φωτιά και μαγειρεύουν για λίγα λεπτά (περίπου 10') ακόμα χωρίς καπάκι στο σκεύος τους. Αν δεν θέλουμε να μας κολλήσει το ρύζι είτε προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα είτε ανακατεύουμε μέχρι να σβήσουμε τη φωτιά τελείως.

Πολύ βασικό συστατικό για να γίνει μια σωστή παέγια είναι το ελαιόλαδο αλλά και το σαφράν. Σε περίπτωση που δεν μπορέσουμε να βρούμε σαφράν υπάρχει η δυνατότητα να το αντικαταστήσουμε με κίτρινο μαγειρικό χρώμα, το οποίο αφού συνδυαστεί με την πάπρικα της συνταγής μας θα δώσει ένα παρόμοιο χρυσαφένιο χρώμα. Αυτό που δεν ενδείκνυται για αντικατάστατο του σαφράν είναι ο κουρκουμάς γιατί έχει πολύ διακριτή γεύση που δεν συνάδει με το πιάτο μας. Την παρασκευή της αναλαμβάνουν συνήθως οι άνδρες. 

(πηγή φωτογραφίας: academic.ru)

Το σκεύος που θα χρειαστούμε

Το ιδανικό θα είναι να έχουμε στη διάθεση μας ένα τηγάνι για παέγια των 40-45 εκ. σε διάμετρο. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πιο βαθύ απλό τηγάνι για να χωρέσουν τα υλικά, ενώ μπορούμε πάντα να τα χωρίσουμε σε δύο ξεχωριστά σκεύη και να συγχρονίσουμε όσο γίνεται το χρόνο ψησίματος.

(πηγή φωτογραφίας: tqn.com)

(πηγή φωτογραφίας: wsimgs.com)

Η ανδαλουσιανή εκδοχή της Paella με κοτόπουλο, χοιρινό και θαλασσινά:

Υλικά

  • 12 μύδια καθαρισμένα και ανοιγμένα στον ατμό
  • Μισό κιλό μεγάλες γαρίδες
  • 6 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 κιλό στήθος κοτόπουλο (ή κουνέλι) κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 100 γραμ. χοιρινό, κομμένο σε κύβους
  • μια πράσινη πιπεριά σε κομμάτια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μέτριο καλαμάρι, καθαρισμένο και κομμένο σε ροδέλες
  • 1 μεγάλη ντομάτα (χωρίς τη φλούδα και κομμένη σε μικρά κομμάτια)
  • μισή κούπα αρακά (ή φασόλια)
  • 6-7 κούπες νερό ή ζωμό
  • 2, 5 κούπες μέτριο ανδαλουσιανό ρύζι
  • μισό κ.γ σαφράν (το κάνουμε σκόνη)
  • μισό κ.γ πάπρικα
  • 2 κ.γ αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο μάυρο πιπέρι
  • 1 κόκκινη πιπεριά  πιμιέντο (γλυκιά πιπεριά) σε λωρίδες
  • 1 λεμόνι κομμένο σε στρογγυλά κομμάτια

(πηγή φωτογραφίας: eat.gr)

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε καλά τα μύδια μας και αφού τα αχνίσουμε και ανοίξουν κρατάμε μόνο την πλευρά που έχει "φαγητό" πάνω του. Έπειτα στραγγίζουμε και κρατάμε το ζουμί απο το βράσιμο των μυδιών.
  2. Ξεφλουδίζουμε τις περισσότερες γαρίδες, μαγειρεύουμε τις υπόλοιπες για τις χρησιμοποιήσουμε σαν γαρνιτούρα στην παέγια μας. Μπορούμε να βράσουμε τα κελύφη τους αν θέλουμε να φτάξουμε ζωμό. Το νερό στο οποίο τις βράσαμε το στραγγίζουμε και το κρατάμε και αυτό.
  3. Ζεσταίνουμε στη συνέχεια το λάδι μας σε ένα τηγάνι για παέγια (εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μεγάλο τηγάνι ή μεγάλο γουόκ με επίπεδο πάτο) και σοτάρουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και του χοιρινού μέχρι να πάρουν καφέ χρώμα απο όλες τις πλευρές.
  4. Προσθέτουμε στο τηγάνι την πράσινη πιπεριά, το σκόρδο και το καλαμάρι. Συνεχίζουμε με την τομάτα και τον αρακά
    (αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε φασόλια, προβράστε τα).
  5. Μετράμε 6 κούπες απο το βρασμένο νερό που κρατήσαμε από τις γαρίδες και τα μύδια και το ζωμό μας. Το προσθέτουμε στο τηγάνι και φέρνουμε σε σημείο βρασμού. Προσθέτουμε το ρύζι και τις γαρίδες χωρίς το κέλυφος και ανακατεύουμε.
  6. Σε κούπα βάζουμε το σαφράν, την πάπρικα, το πιπέρι και το αλάτι και λίγο νερό και αναμειγνύουμε. Προσθέτουμε το μείγμα αυτό στο μείγμα του ρυζιού και μαγειρεύουμε για 10'. Μειώνουμε την ένταση της φωτιάς. Γαρνίρουμε το μείγμα μας με τις μαγειρεμένες ολόκληρες γαρίδες και τα μύδια.
  7. Μπορούμε να προσθέσουμε και τις λωρίδες της κόκκινης πιμιέντο
  8. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 8-10' χωρίς να ανακατεύουμε, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο υγρό για να μην κολλήσει το ρύζι.
  9. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5', αφού σβήσουμε τη φωτιά και ολοκληρώνουμε την εμφάνιση του πιάτου μας με τα κομμάτια λεμονιού.   

(πηγή φωτογραφίας: oxybet.com)