ΠΕΡΟΥΒΙΑΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ : Η ΝΕΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ!

Κριτικοί κουζίνας από πολλά, παγκόσμιου βεληνεκούς, μέσα μαζικής ενημέρωσης ("The New York Times", CNN, "Le Monde" κ.α) αποδίδουν φόρο τιμής στην περουβιανή γαστρονομία, τιτλοφορόντας την ως την καλύτερη της Αμερικανικής ηπείρου. Ωστόσο, οι γεύσεις και η ποικιλία των συνταγών του Περού ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας και αναγνωρίζονται από τον 20ο αιώνα και έπειτα, ως μερικές απο τις καλύτερες και πιο γευστικές παγκοσμίως.

Εν αρχή ην ...ποικιλία προιόντων και ιδέες!

(πηγή φωτογραφίας: novalysperu.com)

Η περουβιανή κουζίνα "γεννήθηκε" πριν απο περίπου μισή χιλιετία και αυτό που την έχει κάνει τόσο προσιτή αλλά και αγαπητή απο τόσα εκατομμύρια κόσμου είναι η ποικιλία των ιδεών και των υλικών. Οι σχεδόν 3.000 συνταγές της οφείλονται στην παρουσία και τη διατροφική συνεισφορά των αυτόχθονων πληθυσμών της χώρας αλλά και των μεταναστών από την Ισπανία και την Αφρική, όπως και κατά τις τελευταίες δεκαετίες των κινέζων και των ιαπώνων. Βέβαια χωρίς τα κατάλληλα υλικά δεν υπάρχει μαγειρική, οπότε αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν και τα μικροκλίματα του Περού. Προσφέρουν μεγάλη ποικιλία λαχανικών και θαλασσινών όλες τις εποχές του χρόνου.

Η εξέλιξη της σε παγκόσμιο γαστρονομικό trend

(πηγή φωτογραφίας: dailymail.co.uk)

Αυτή η ποικιλία και οι ανεπανάληπτες γεύσεις που παράγει η κουζίνα του Περού έχουν γίνει πόλος έλξης για μεγάλο τμήμα του παγκόσμιου γαστρονομικού τουρισμού, αφού κάθε χρόνο διοργανώνονται και πολλά φεστιβάλ. Γνωστότερο και σημαντικότερο το Mistura Food Festival, που διοργανώνεται στη Λίμα και προσελκύει επαγγελματίες και μη από ολο τον κόσμο. Ίσως λοιπόν να μας επιτραπεί να ρισκάρουμε χαρακτηρίζοντας την Νοτιοαμερικάνικη χώρα ως έναν πλήρη ταξιδιωτικό προορισμό, που προσφέρει πανέμορφα τοπία αλλά υπόσχεται και μοναδικές εμπειρίες για τον ουρανίσκο μας

(πηγή φωτογραφίας : savacations.com)

(πηγη φωτογραφίας: gotravel.am)