PISCO SOUR: ΕΝΑ ΚΟΚΤΕΪΛ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΟΥ
(πηγή φωτογραφίας: melbournecocktails.com)
Το pisco sour (προφέρεται πίσκο σάουρ) αποτελεί ενθικό ποτό του Περού και η πόλη από την οποία ξεκίνησε δεν είναι άλλη απο την πρωτεύουσα, Λίμα. Οι περουβιανοί συνηθίζουν να το πίνουν κατά τη διάρκεια ή μετά το φαγητό ή ακόμα και τις απογευματινές ώρες.
(πηγή φωτογραφίας: peruendelivery.com)
Η δημιουργία του
Ο Victor Vaughen Morris θεωρείται ο "πατέρας" της συνταγής του pisco sour. Για πρώτη φορά το κατασκεύασε το 1921, αλλά με τα χρόνια και τα σχόλια όσων το δοκίμαζαν στα διάφορα bars του Περού, η σύνθεση του εξελίχθηκε σιγά σιγά σε αυτό που σερβίρεται σήμερα.
Την επικρατέστερη, βασική σύγχρονη συνταγή διαμόρφωσε ο Mario Bruiget, που υπήρξε βοηθός του Morris από το 1924. Ήταν αυτός που αποφάσισε να προσθέσει το Angostura bitter και τα ασπράδια αυγών στο μείγμα. Η έντασή του θεωρείται μέτρια.
Η σημερινή συνταγή
Για όσους λοιπόν, έχουν αδυναμία στα κοκτέιλς αλλά και αυτούς που θέλουν να προσφέρουν κάτι διαφορετικό στους φίλους σε ένα τραπέζι μπορείτε να δοκιμάσετε την παρακάτω κλασσική συνταγή και να μας πείτε απόψεις !! (πηγή συνταγής: www.liquor.com)
(πηγή φωτογραφίας: happyolks.com)
Υλικά
- 60gr Pisco Barsol Quebranta
- 30gr fresh lime juice
- 15gr simple syrup
- 1 ασπράδι απο φρέσκο αυγό
- Angostura bitters
- 1 φέτα lime για γαρνίρισμα
- Είδος ποτηριού : ψηλό ποτήρι ή ποτήρι σαμπάνιας
(πηγή φωτογραφίας: houseofwend.com)
Εκτέλεση
- Σε μεταλλικό σέικερ βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός απο το Angostura bitters και τη φέτα lime.
- Χτυπάμε πάρα πολύ καλά τα υλικά, όχι για πάρα πολύ ώρα, και τα σουρώνουμε σε ένα ψηλό ποτήρι ή σε ένα ποτήρι σαμπάνιας.
- Για να γαρνίρουμε το ποτήρι μας χρησιμοποιούμε τη φέτα απο lime, ενώ ρίχνουμε απαλά 3 σταγόνες από το Angostura bitters, το οποίο θα "κάτσει" στον αφρό του κοκτέιλ μας. Μπορούμε αν θέλουμε, με ένα καλαμάκι να ανακατέψουμε τις σταγόνες του bitters σε ένα απλό ντιζάιν.
(πηγή φωτογραφίας: food.com)