Ρεθυμνο : τεχνες γραμματα και...διακοπες (Α)
2017-07-15 15:37
(πηγή φωτογραφιας newsbeast.gr)
Πολλές αναμφίβολα οι καλοκαιρινές επιλογές, ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, παρόλα αυτά θα μου επιτρέψετε να επιμείνω ...κρητικά. Ένας τόπος με πολλές αναμνήσεις για μένα, οικογενειακές στιγμές και μυρωδιά καλοκαιριού. Δύσκολα κάποιος δεν έχει βρεθεί κάποια στιγμή στη ζωή του σε κάποιο σημείο της Κρήτης και σας εγγυώμαι ότι αν δεν το έχετε επιχειρήσει ακόμα μην κάνετε δεύτερες σκέψεις, ένας είναι ο προορισμός!
Μιλώντας στο προηγούμενο άρθρο για την Αγία Γαλήνη, θεώρησα σκόπιμο να μιλήσω και για τον νομό στον οποίο ανήκει. Νομός Ρεθύμνου λοιπόν, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του νησιού και ανοικοδομημένη πάνω στην αρχαία πόλη Ρίθυμνα. Αποτελεί επιλογή για πολλούς τουρίστες κάθε χρόνο και όχι άδικα καθώς διατηρεί την αίσθηση μιας άλλης εποχής.
(πηγή φωτογραφίας destinationcrete.gr)
Το αναγεννησιακό Ρέθυμνο
Πρόκειται για μια απο τις πιο καλοδιατηρημένες μεσσαιωνικές πόλεις της Ελλάδας, όπου οι ενετικές οχυρώσεις, οι ιδιαίτερες κατοικίες των Βενετών και οι αψίδες συνδυάζονται άψογα με τις ορθόδοξες και καθολικές εκκλησίες, δημιουργώντας στην επισκέπτη την εντύπωση ότι μεταφέρεται αιώνες πίσω στο χρόνο. Μια απο τις πιο χαρακτηριστικές εκδηλώσεις προς τιμήν της πόλης και της ιστορίας της είναι το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες.
(πηγή φωτογραφίας travel.oramaworld.com)
Μια σταγόνα ...ιστορίας
Πρώτη καταγραφή κατοίκων στην περιοχή έχουμε από τα υστερομινωικά χρόνια (1550-1250 πΧ), άλλα η πόλη χρειάστηκε να περιμένει μέχρι τον 4ο - 3ο αιώνα πΧ για να ακμάσει. Κατά τα ρωμαϊκά χρόνια, την Αραβοκρατία και την πρώτη βυζαντινή περίοδο η Ρίθυμνα δεν δείχνει να αντέχει και αρχίζει η παρακμή.
Ωστόσο, μετά το 1211 οι Βενετοί έμελλε να αλλάξουν την τύχη της πόλης, αντιλαμβανόμενοι την σπουδαιότητα του λιμανιού. Αρχικά, εγκαταστάθηκαν στο Castel Vecchio, που αποτελούσε τον οχυρωμένο πυρήνα της περιοχής και φροντίζουν να τον επεκτείνουν. Ως εκ τούτου ξεκινά η επέκταση της ήδη υπάρχουσας οχύρωσης με το νέο τείχος να καλύπτει την παραλία του Ρεθύμνου απο τα ανατολικά προς τα δυτικά. Η πόλη όμως μένει ανοχύρωτη απο την πλευρά της θάλασσας. Αποτέλεσμα ήταν η πόλη να δεχθεί επίθεση απο τον πειρατή Ουλούτζ Αλή το 1571 και εξαιτίας αυτής οι Ενετοί αποφάσισαν να δημιουργήσουν το φρούριο της Φορτέτσας στο λόφο του Παλαιοκάστρου δύο χρόνια αργότερα.
(πηγή φωτογραφίας agonaskritis.gr)
Η Κρητική Αναγέννηση
Κάθως βρισκόμαστε στον 6ο και 7ο αιώνα μ.Χ, η πόλη γνωρίζει περιόδο άνθισης κυρίως στις τέχνες και τα γράμματα. Κατά την περίοδο αυτή γράφεται απο τον Μαρίνο Τζανέ Μπουνιάλη, το ποιητικό χρονογράφημα "Κρητικός Πόλεμος" το οποίο σκιαγραφεί τον ενετοτουρκικό πόλεμο και την κατάληψη του νησιού, δίνοντας παράλληλα πολυ σημαντικά στοιχεία για την κοινωνική ζωή της πόλης στα τελευταία χρόνια της Ενετοκρατίας.
(πηγή φωτογραφίας in2life.gr)
(πηγή φωτογραφίας isvc.net)
Η τούρκικη κατάκτηση και η νεώτερικη ιστορία
Μετά το 1669, όταν και οι Τούρκοι κατέκτησαν την Κρήτη άρχισε η απόλυτη παρακμή τόσο οικονομική όσο και πολιτιστική του Ρεθύμνου. Για παραπάνω απο τρεις αιώνες η πόλη, όπως και όλο το νησί δεν έβρισκαν διέξοδο. Ωστόσο, από το 1907 και έπειτα έγιναν κάποια έργα ανάπτυξης τα οποία άντεξαν μονάχα μεχρι τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο όταν και το Ρέθυμνο βομβαρδίστηκε και καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό. Η οριστική ανάπτυξη της περιοχής ξεκινάει τελικά την δεκαετία του 70' και διατηρείται μέχρι και σήμερα.
(πηγή φωτογραφίας hania.news.gr)