Σάλαρ ντε Ουγιούνι, η μεγαλύτερη αλική του κόσμου

Αποτελεί το μεγαλύτερο απόθεμα αλατιού στον πλανήτη Γη, καλύπτει 10.582 τετραγωνικά χιλιόμετρα και βρίσκεται νοτιοδυτικά της Βολιβίας στην περιοχή Ποτόσι. Είναι γνωστή και ως Σάλαρ ντε Τουνούπα και είναι αξιοσημείωτο το ότι βρίσκεται στα 3.656 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας! Είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος για να επισκεφθεί κάποιος τα υψίπεδα των Άνδεων, καθώς τα "νησάκια" που δημιουργούνται πάνω της αποτελούν τρόπο μεταφοράς.

Η ονομασία

Η λέξη Σάλαρ στα ισπανικά σημαίνει επλίπεδη περιοχή με αλάτι, ενώ το Ουγιούνι έχεις τις ρίζες του στην γλώσσα των Αιμάρα, όπου σημαίνει στυλό. Το όνομα Ουγιούνι έχει και μια πόλη που βρίσκεται πολύ κοντά στην περιοχή της Σάλαρ και είναι εύκολο για τους τουρίστες να την επισκεφθούν παράλληλα με τη λίμνη. Μάλιστα, υπάρχει ένας μύθος που σχετίζεται με την ονομασία της λίμνης, που θέλει τα τρία ορη που περιστοιχίζουν την Σάλαρ να είναι γίγαντες. Η Τουνούπα, ο Κούσκου και η Κουσίνα. Όταν ο Κούσκου άφησε την Τουνούπα για την Κουσίνα, η πρώτη θρηνούσε κρατώντας στην αγκαλία τον γίο της και θηλάζοντας τον. Τα δάκρυά της αναμείχθηκαν με το γάλα και έδωσαν στη λίμνη την σημερινή της μορφή, εξ' ου και το όνομα Σάλαρ ντε Τουνούπα.

Πως σχηματίστηκε

Η λίμνη σχηματίστηκε μετά απο αλλαγές στην επιφάνεια και τη σύσταση διάφορων μικρότερων λιμνών της περιοχής και είναι καλυμμένη απο ένα παχύ στρώμα αλατιού. Αξίζει να σημειώσουμε οτι σε βάθος απο 2 ως 20 μέτρα απο την επιφάνεια της λίμνης έχουν εντοπιστεί τεράστιες ποσότητες λιθίου (50-70% των παγκόσμιων αποθεμάτων). Ο καθαρός ουρανός, η μεγάλη έκταση, η ποσότητα του αλατιού μετατρέπουν την περιοζή σε πολύ σημαντικό "εργαλείο" της NASA για τη βαθμονόμηση των υψομετρικών οργάνων των δορυφόρων παρατήρησεις της Γης.

Η θέση της στην οικονομία της Νότιας Αμερικής

Το απόθεμα λιθίου που υπάρχει κάτω απο τη Σάλαρ υπολογίζεται στα 9 εκατομμύρια τόνους, αριθμός που δίνει στη Βολιβία τον έλεγχο του 43% του ορυκτού καυσίμου, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό μιας και αποτελεί τη βάση της σύστασης των ηλεκτρικών μπαταριών. Φυσικά, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσης εξόρυξης αλλά η τοπική κοινωνία και η κυβέρνηση της Βολιβίας δεν έχουν επιτρέψει να αναλάβουν αυτό το έργο ξένες εταιρίες. Αντ' αυτού έχουν αποφασίσει να δημιουργήσουν ένα πιλοτικό πρόγραμμα κατά το οποίο θα εξάγουν ανα έτος 1.200 τόνους λιθίου με στόχο να φτάσουν σταδιακά τους 12.000.

Δεν μπορούμε να παραλέιψουμε οτι αποτελεί και το βασικό παραγωγό αλατιού στον κόσμο, αφού βάσει ερευνών διαθέτει περίπου 10 δις τόνους !