ΣΑΛΤΕΝΙΑΣ : Η ΒΟΛΙΒΙΑΝΗ ΕΜΠΑΝΑΔΑ

Πρόκειται για την βολιβιανή εκδοχή των εμπανάδας (empanadas).  Ουσιαστικά είναι αλμυρή ζύμη που γεμίζεται με βοδινό, χοιρινό ή κοτόπουλο που μαρινάρεται σε μια γλυκιά και ελαφρώς (ή βαρέως !) πικάντικη σάλτσα. Μπορεί επίσης να περιέχουν και φασόλια, ελιές, σταφύδες, πατάτες ακόμα και αυγό. Τα σαλτένιας (saltenas) μπορούμε να τα δοκιμάσουμε σε διάφορα μαγαζιά ανά τη Βολιβία, ωστόσο κάθε περιοχή έχει και μια μικρή παραλλαγή. Στο μόνο που σίγουρα συμφωνούν όλοι οι Βολιβιανοί είναι οτι τα σαλτένιας αποτελούν το ιδανικότερο πρωινό, αφού καταλώνονται όπως το κουλούρι Θεσσαλονίκης εδώ στην Ελλάδα!

Βρήκαμε για εσάς μια κλασική, παραδοσιακή συνταγή και σας προκαλούμε να δοκιμάσετε τα σαλτένιας και να μας πείτε εντυπώσεις !

Υλικά για 16 μερίδες

ΓΕΜΙΣΗ

  • 1 πακέτο ζελατίνη
  • 3 μέτριες πατάτες ξεφλουδισμένες
  • 1 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, τεμαχισμένο
  • 455 γρμ. βοδινό (ή χοιρινό ή φιλέτο κοτόπουλο)
  • 1 πακέτο κατεψυγμένα μικρά φασόλια (να έχουν αποψυχθεί απο πριν)
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι κομμένο σε λωρίδες
  • μισή κούπα φρέσκος μαϊντανός, τεμαχισμένος
  • 4 κ.σ. άσπρη ζάχαρη
  • 2 κ.γ καυτερή πάπρικα
  • 1/4 κ.γ τριμμένο κύμινο
  • 1 1/2 κ.γ αλάτι
  • 1/4 κ.γ μαύρο πιπέρι
  • 3 κ.σ. σάλτσα απο τσίλι πιπεριές τσαλαπένιος (προαιρετικά)
  • μισή κούπα κρύο νερό
  • 3 καλά βρασμένα αυγά, αποφλοιωμένα και κομμένα
  • 1 κουτί κομμένες μαύρες ελιές, στραγγισμένες καλα
  • 1 κούπα σταφίδες, μουλιασμένες και στραγγισμένες καλά

ΖΥΜΗ

  • 6 κούπες αλεύρι γ.ο.χ
  • 1/4 κούπας άσπρη ζάχαρη
  • 1 κ.γ αλάτι
  • 1 κούπα βούτυρο σε κυβάκια
  • 1 1/2 κούπας ζεστό νερό
  • 2 ελαφρά χτυπημένα αυγά
  • 2 κ.γ νερό
  • 1 κ.σ. πάπρικα (γλυκιά ή καυτερή)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζουμε τη ζελατίνη σε μισή κούπα κρύο νερό και αφήνουμε να μουλιάσει για 10 ', έπειτα τη βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 30 '' ή μέχρι να λιώσει καλά. Στη συνέχεια μεταφέρουμε σε ένα μικρό μπολ και τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να γίνει στέρεη.
  2. Τώρα βάζουμε τις ξεφλουδισμένες πατάτες μας σε κατσαρόλα και τις καλύπτουμε με νερό, αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια θερμοκρασία. Χαμηλώνουμε και άλλο τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε μέχρι να μαγειρευτούν οι πατάτες αλλά να κρατούν ακόμα (περίπου 10 '). Τις αφαιρούμε απο το νερό, στραγγίζουμε, τις κομματιάζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
  3. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το μαγειρεύουμε ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσει και να γίνει σχεδόν διαφανές (περί τα 5' ). Προσθέτουμε το βοδινό ή όποιο άλλο κρέας έχουμε επιλέξει να χρησιμοποιήσουμε. Το μαγειρέυουμε μέχρι να μην έχει σε κανένα σημείο του ρόζ χρώμα, κόβοντάς το σε διάφορα μέρη για να ελέγχουμε να ψήνεται καλά και έτσι το απομονώνουμε και απο το λίπος, αν έχει. Προσθέτουμε τις κομματιασμένες πατάτες, τα φασόλια, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το μαϊντανό, 4 κ.σ. ζάχαρη, 2 κ.γ πάπρικα, το κύμινο, αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε όλα μαζί. Μπορούμε αν θέλουμε τη γέμισή μας αρκετά καυτερή να προσθέσουμε και 3κ.γ από τη σάλτσα τσίλι από τσαλαπένιος πιπεριές. Σιγοβράζουμε το μείγμα για 3-4' να είναι ζεστό και το αφήνουμε στην άκρη.
  4. Προθερμένουμε το φούρνο στους  220 βαθμούς Κελσίου και λαδώνουμε ελαφρά μια λαμαρίνα ή μπορούμε να τοποθετήσουμε και αντικολλητικό χαρτί πάνω της.
  5. Τώρα, αφού είναι έτοιμη η γέμιση μας πάμε να ετοιμάσουμε τη ζύμη για τα σαλτένιας. Αναμειγνύουμε στον κάδο του μπλέντερ το αλεύρι με το 1/4 της κούπας ζάχαρη και ένα κ.γ αλάτι. Προσθέτουμε και το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε χοντρά κομμάτια ζύμης. Έπειτα προσθέτουμε σιγά σιγά το ζεστό νερό και και πλάθουμε μέχρι να μαλακώσει και να ομογενοποιηθεί (περίπου 3'). Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη ή πετσέτα για να διατηρήσει τη θερμοκρασία της. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 16 κομμάτια και τα κάνουμε μπάλες. Τα ξανασκεπάζουμε και πέρνουμε ένα τη φορά.
  6. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και ανοίγουμε την κάθε μπαλίτσα σε κύκλο περίπου ένος εκατοστού σε πάχος. Σε μικρό μπόλ με αναδευτήρα χτυπάμε τα αυγά μαζί με 2 κ.σ νερό. Χρησιμοποιούμε λίγο απο το μείγμα αυτό στις άκρες της ζύμης και στη μια της πλευρά βάζουμε περίπου 2 κ.σ. από το μείγμα του κρέατος, από πάνω προσθέτουμε μισή κ.σ από το καλά βρασμένο αυγό, 1/4 κ.γ ζελατίνη, μερικές μαύρες ελιές και σταφίδες.
  7. Φέρνουμε το ελεύθερο κομμάτι της ζύμης πάνω απο τη γέμιση και κλείνουμε το πιτάκι. Σφραγίζουμε τις άκρες και τις γυρνάμε ελαφρά προς τα πάνω σε αυτό μπορεί να μας βοηθήσει και ένα πιρούνι.
  8. Τέλος, τοποθετούμε κάθε σαλτένιας που ετοιμάζουμε πάνω στην λαμαρίνα. Ως τελευταία πινελιά αναμειγνύουμε την πάπρικα με το υπόλοιπο αυγό και αλείφουμε τα πιτάκια μας. Τα ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να παρουν ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα (15-20' ).

Πηγή συνταγής : allrecipes.com