SANGRIA: ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΑ ΣΕ ΥΠΕΡΟΧΟΥΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ

(πηγή φωτογραφίας: 12tomatoes.com)

Αφήνοντας την Ισπανία (προσωρινά! ) και αναζητώντας τον επόμενο προορισμό δεν μπόρεσα να αντισταθώ στην ιδέα να μοιραστώ μια ακόμα συνταγή. Δεν πρόκειται για κάποιο τοπικό, παραδοσιακό πίατο αυτή τη φορά αλλά για το πιο γνωστό ιβηρικό ποτό, τη Sangria.

(πηγή φωτογραφίας : telegraph.co.uk)

Βασικό χαρακτηριστικό η έντονη γεύση φρούτων αλλά και οι διάφορες εκδοχές της, που συναντά κανείς τόσο στην Ιβηρική Χερσόνησο όσο και ανα τον κόσμο. Ανάλογα με το κρασί που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μπορούμε να προσαρμόσουμε και την συνταγή μας. Αυτό ήταν και το στοιχείο που μου έκανε εντύπωση με το συγκεκριμένο ποτό. Μπορείς πραγματικά να χρησιμοποιήσεις τα πάντα για να το φτιάξεις, συνδυάζοντας ακόμα και κάποιες απο τις γνωστές συνταγές του, και να το ταιριάξεις απόλυτα στις δικές σου γευστικές προτιμήσεις. Φυσικά, η ευελιξία αυτή υπάρχει και όσον αφορά στην περιεκτικότητα του κρασιού μας σε αλκοόλ.

Τα είδη που συναντούμε

Σε χώρες όπως η Αργεντινή και η Παραγουάη, μπορούμε να δοκιμάσουμε sangria βασισμένη σε λευκό κρασί. Σε πολλές περιοχές της Νότιας Ισπανίας θα βρούμε μίξεις κρασιών, κόκκινου (με περισσότερο αλκοόλ) και λευκού (πιο ελαφρύ), ενώ υπάρχει πάντα και η μη αλκοολούχα εκδοχή, που περιέχει σταφύλια, σόδα, εκχύλισμα λεμονιού και ζάχαρη.

(πηγή φωτογραφίας : travelcoffeevogue.wordpress.com)

Τρόπος σερβιρίσματος

Τόσο στην Ισπανία, όσο και στην Πορτογαλία σερβίρεται κυρίως καλοκαίρι αλλά υπάρχουν και κάποιες περιοχές στην Νοτιοανατολική Ιβηρική που τη φτιάχνουν και τη σερβίρουν όλο το χρόνο, εναλλάσοντας τα φρούτα ανάλογα με την εποχή. Συνήθως, προσφέρεται σε μεγάλες γυάλινες κανάτες ή σε μπολ για παντς. 

Ψάχνοντας λοιπόν, ανακάλυψα 3 συνταγές που θεώρησα ότι αξίζει να τους ρίξει κάποιος μια ματιά!
Η πρώτη είναι μια βασική συνταγή για sangria με κόκκινο ξηρό κρασί:

(πηγή φωτογραφίας: pinterest.com)

Υλικά για 4 ποτήρια

  • 3 1/4 κούπες κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1 κ.σ ζάχαρη
  • χυμό από 1 μεγάλο πορτοκάλι
  • χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
  • 1 μεγάλο πορτοκάλι κομμένο στη μέση και σε λεπτές φέτες
  • 1 μεγάλο λεμόνι κομμένο στη μέση και σε λεπτές φέτες
  • 2 μέτρια ροδάκινα, χωρίς τη φλούδα, τα κουκούτσια και κομμένα σε χοντρά κομμάτια
  • 1 κούπα σόδα (ανθρακούχο ποτό)

Εκτέλεση

  1. Αναμειγνύουμε καλά όλα τα υλικά εκτός απο τη σόδα, σε ένα μεγάλο, βαθύ μπολ ή σε μεγάλη γυάλινη κανάτα. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο και το αφήνουμε όλη νύχτα.
  2. Ακριβώς πριν σερβίρουμε τη sangria μας, προσθέτουμε τη σόδα παγωμένη και σερβίρουμε σε ποτήρια κρασιού με παγάκια.

(πηγή φωτογραφίας: dishmaps.com)

Στην συνέχεια έχουμε μια  "λευκή" εκδοχή της και ονομάζεται sangria clara, είναι ιδανική για όσους προτιμούν το ποτό τους ακόμα πιο αρωματικό:

Υλικά για 8 ποτήρια

  • 1 κούπα νερό
  • 1 ματσάκι φρέσκια μέντα
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 3 γαρίφαλα
  • 4 κλωναράκια κανέλα
  • 3 1/4 κούπες ξηρό λευκό κρασί
  • 2 κούπες ανθρακούχο μηλίτη
  • 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
  • 2 μικρά μήλα σε κομμάτια
  • 2 μικρά πορτοκάλια σε λεπτές φέτες
  • 2 μικρά ροδάκινα, χωρίς φλούδα, κουκούτσι και κομμένα σε κομμάτια

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και μέσα αναμειγνύουμε το νερό, τη μέντα, τη ζάχαρη, τα γαρίφαλα και την κανέλα. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 5' .
  2. Αφαιρούμε απο τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Έπειτα, αφαιρούμε τα φύλλα μέντας, τα γαρίφαλα και την κανέλα και μεταφέρουμε το μείγμα σε μεγάλη κανάτα γυάλινη.
  3. Έχει έρθει η ώρα να κόψουμε τα φρέσκα φρούτα μας και να τα προσθέσουμε στο μείγμα. Αφήνουμε στο ψυγείο όλη τη νύχτα και σερβίρουμε σε ποτήρια του κρασιού με παγάκια. 
  4. Μια πολύ ωραία ιδέα είναι να φτιάξουμε τα παγάκια μας από χυμό μήλου ή όποιου άλλου φρούτου επιθυμούμε για να δώσουμε ακόμα πιο έντονη γεύση.

(πηγή φωτογραφίας: bizbash.com)

Για το τέλος άφησα μια πιο ιδιαίτερη συνταγή. Η spicy sangria είναι ...πικάντικη και προορίζεται για όσους πραγματικά λατρεύουν οτιδήποτε καυτερό:

Υλικά για 6 ποτήρια

  • 3 3/4 λευκό ξηρό κρασί
  • 3 κ.σ μπράντι
  • 2 μικρές κόκκινες πιπεριές τσίλι ( με τους σπόρους και κομμένες στα 4 )
  • 2 μεγάλα κίτρινα δαμάσκηνα, χωρίς φλούδα, κουκούτσι και κομμένα φέτες
  • 2 μέτρια ροδάκινα, χωρίς φλούδα, κουκούτσι και κομμένα σε κομμάτια
  • 1 κούπα σόδα (ανθρακούχο ποτό)

Εκτέλεση

  1. Αναμειγνύουμε καλά όλα τα υλικά μας σε ένα μεγάλο μπολ ή γυάλινη κανάτα, εκτός απο την σόδα. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για μια νύχτα
  2. Ακριβώς πριν σερβίρουμε το ποτό μας, προσθέτουμε την παγωμένη σόδα και τα παγάκια. 

(Πηγή για τις συνταγές αποτέλεσε το spain-recipes.com)

Μ.Κ