SOPA DE MANI, ΜΙΑ ΣΟΥΠΑ ΑΠΟ ...ΦΥΣΤΙΚΙΑ!
2016-04-15 23:14
Η sopa de mani (σούπα φυστίκι) θεωρείται σπεσιαλιτέ της περιοχής Κοτσαμπάμπα (Cochabamba) της Βολιβίας και είναι μια παραλλαγή της σούπας με φυστίκια και πατάτες που ξεκίνησε να φτιάχνεται στις περιοχές των υψιπέδων των Άνδεων. Το κρέας που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της είναι συνήθως από βοδινά παϊδάκια ή κοτόπουλο. Ωστόσο, και η χορτοφαγική εκδοχή της μπορεί να είναι εξίσου νόστιμη. Τα λαχανικά που χρησιμοποιούνται συνήθως στην παρασκευή της είναι το σέλερι, οι χρωματιστές πιπεριές, τα καρότα, φασόλια, ντομάτες και φυσικά κρεμμύδι και σκόρδο. Ιδανικά συνοδευτικά για το πιάτο αυτό είναι τα τηγανισμένα στικς πατάτας ή μια καυτερή βολιβιανή σάλτσα.
Υλικά για 4-6 μερίδες
- 2-3 κ.σ. φυτικό λάδι
- 400-450 γρμ. βοδινό (παϊδάκια) ή κοτόπουλο στήθος
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 2 καρότα
- 1 κ.γ ρίγανη
- 1/2 κ.γ κύμινο
- 6 κούπες ζωμό βοδινού ή νερό
- 1 κούπα ωμά ανάλατα φυστίκια
- 4 μέτριες πατάτες (κίτρινες κατά προτίμηση)
- 1/2 κούπα ρύζι
- 1/2 κούπα φρέσκα ή κατεψυγμένα φασόλια
- 1-2 κ.σ τεμαχισμένο μαϊντανό ή κόλιανδρο για γαρνίρισμα
- αλάτι και πιπέρι
- καυτερή σάλτσα (συνοδευτικό)
- φυτικό λάδι για τηγάνισμα των στικς πατάτας (συνοδευτικό)
Εκτέλεση
- Ξεκινάμε πολτοποιώντας το σκόρδο και το κρεμμύδι, έπειτα καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια.
- Βάζουμε το φυτικό λάδι σε μια κατσαρόλα για σούπα και την ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το είδος κρέατος που έχουμε επιλέξει και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές. Συνεχίζουμε με τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα καρότα, το κύμινο και τη ρίγανη και μαγειρεύουμε για 3-4 ' ανακατεύοντας. Τέλος, βάζουμε το ζωμό βοδινού (ή το νερό αν έχουμε επιλέξει κοτόπουλο) και αφήνουμε να σιγοβράσει.
- Τοποθετούμε τα φυστίκια σε μπλέντερ, προσθέτουμε μια κούπα νερό και πολτοποιούμε μέχρι να πάρουμε μείγμα παχύρευστο και λείο, αν χρειαστει προσθέτουμε νερό. Μεταφέρουμε την πάστα φυστικιού στη σούπα και ανακατεύουμε καλά. Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 1 με 1,5 ώρα με σκεπασμένη κατσαρόλα.
- Ξεφλουδίζουμε τις 3 πατάτες και κρατάμε την τέταρτη για επόμενο στάδιο της συνταγής μας. Κόβουμε τις καθαρισμένες σε μέτρια κομμάτια και τις προσθέτουμε στη σούπα.Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε και λίγο ακόμα ζωμό ή νερό στη σούπα μας. Καλύπτουμε και πάλι με το καπάκι και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να ψηθούν καλά οι πατάτες και να κόβονται πολύ εύκολα με το πηρούνι. Στόχος μας είναι να μπορούν να πολτοποιηθούν χωρίς προσπάθεια.
- Αποσύρουμε το κρέας μας απο το μείγμα της σούπας, αν είναι παϊδάκια βοδινού και το αφήνουμε να κρυώσει σε ένα πιάτο. Στη συνέχεια βγάζουμε το κρέας απο τα κόκκαλα και το επιστρέφουμε στην κατσαρόλα . Αν το κρέας μας είναι κοτόπουλο δεν το βγάζουμε και συνεχίζουμε κανονικα το βράσιμο για άλλα 20' τουλάχιστον, ενώ του έχουμε προσθέσει και το ρύζι.
- Μόλις το ρύζι αρχίσει να μαλακώνει, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε τα φασόλια και σιγοβράζουμε χαμηλώνοντας κι άλλο την θερμοκρασία.
- Την τελευταία πατάτα που κρατήσαμε την καθαρίζουμε και την κόβουμε σε σχετικά λεπτά στικς, ζεσταίνουμε σε μικρό τηγάνι φυτικό λάδι τόσο ώστε να καλύπτεται ο πάτος τους αλλά και ως ένα σημείο τα στικς που θα ρίξουμε μέσα. Μόλις πάρουν ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα τα βγάζουμε, τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και βάζουμε αλάτι.
- Σερβίρουμε την σούπα μας σε βαθιά πιάτα γαρνίροντας την με τα στικς πατάτας και μαϊντανό ή κόλιανδρο. Επίσης μπορούμε να τη συνοδεύσουμε και με μια καυτερή σάλτσα.
(πηγή συνταγής : southamericanfood.about.com)