ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ!
Μια ακόμα γνωστή βιετναμέζικη συνταγή είναι τα σουβλάκια Thit Nuong. Θυμίζουν πολύ τα ελληνικά σουβλάκια με το κρεας κομμένο σε λεπτά κομμάτια και περασμένο σε ξυλάκια. Παραλλαγή του εν λόγο πιάτου είναι το κρέας-συνήθως χοιρινό- να ψήνεται στη σχάρα είτε στα κάρβουνα είτε στο grill.
πηγή φωτογραφίας : huongvietrestaurant.com
Συνοδευτικά του πιάτου αποτελούν τα noodles ή βρασμένο αρωματικό ρύζι. Επίσης, αυτός είναι ο τρόπος μαγειρέματος του κρέατος που βρίσκουμε στο γνωστό Bahn Mi του βιετναμέζικου street sandwich.
Μια εκδοχή της συνταγής είναι η παρακάτω, τη βρήκαμε για εσάς , σας την παρουσιάζουμε και φυσικά περιμένουμε εντυπώσεις!
ΥΛΙΚΑ (για 6-8 άτομα)
450 gr χοιρινή ωμοπλάτη ή κόντρα φιλέτο κομμένο σε λεπτές φέτες του μισού εκ.
3 κρεμμύδια εσαλότ, καλά ψιλοκομμένα
1/2 κούπα λέμονγκρα, καλά ψιλοκομμένο
3 κ.σ σπόροι λευκού σησαμιού
3 1/2 κ.σ ζάχαρη
1 κ.σ αλάτι
1/2 κ.σ μαύρο πιπέρι
2 κ.σ μέλι
3 κ.σ σάλτσα ψαριού (fish sauce)
1 κ.σ σησαμέλαιο
1/2 φυτικό λάδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε ανακατεύοντας όλα τα υλικά (εκτός του κρέατος) μαζί σε ένα μεγάλο μπο. Έπειτα προσθέτουμε τα κομμάτια του χοιρινού και με τα χέρια μας κάνουμε μασάζ, ώστε να πάνε όλα τα υλικά σε κάθε σημείο κρέατος.
Αφήνουμε το κρέας στη μαρινάδα για ένα βράδυ ή αν έχουμε τη δυνατότητα και για ολόκληρο εικοσιτετράωρο. Στην συνέχεια, αν θέλουμε μπορούμε να μουλιάσουμε ξυλάκια σε νερό για 20 λεπτά και να περάσουμε εκεί τα κομμάτια κρέατος, ψήνοντάς τα σαν σουβλάκια - καλαμάκια. Εναλλακτικά, αφήνουμε το κρέας ως έχει και πέρναμε στη διαδικασία ψησίματος.
Παραδοσιακά το thit nuong ψήνεται σε σχάρα στο grill αλλά αν δεν υπάρχει η συσκευή αυτή τότε μπορούμε να το κάνουμε στα κάρβουνα πρόσεχοντας περισσότερο το κάθε πότε πρέπει να γυρίζουμε τη σχάρα για να μη μας καεί το κρέας.
Πριν τοποθετήσουμε το χοιρινό στο grill το ανάβουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά και περνάμε τη σχάρα μας με αντικολλητικό σπρέι πριν βάλουμε μεσα τα κομμάτια κρέατος. Έπειτα κλείνουμε το καπάκι για την περισσότερη ώρα και ανοίγουμε μόνο για να ελέγξουμε το χρώμα του κρέατος. Το επιθυμητό είναι να καταφέρουμε και απο τις δύο πλευρές (γυρίζουμε τη σχάρα όποτε χρειάζεται) να πάρει το χοιρινό ένα σκούρο καραμελί χρώμα.
πηγή φωτογραφίας: cathyhacooks.com
Μόλις τα σουβλάκια είναι έτοιμα τα μεταφέρουμε σε πιάτελα και σερβίρουμε συνοδεύοντας με ρύζι αρωματικό ή noodles. Αν έχουμ αποφασίσει να ψήσουμε μόνα τους τα κομμάτια χοιρινού χωρίς ξυλάκια τότε μια πρόταση σερβιρίσματος που προτιμούν οι βιετναμέζοι είναι να μπαίνουν στη βάση ενός στρογγυλού μπολ τα noodles ή το ρύζι και απο πάνω να τοποθετούνται τα κομμάτια απο το κρέας.
πηγή φωτογραφίας: hungryhuy.com