Σπήλαιο Νάικα, ο "παράδεισος των κρυστάλλων"
Στην έρημο Τσιουάουα (Chihuahua) στο Μεξικό μας δίνετε η ευκαιρία να γνωρίσουμε ένα απο πιο σπάνια σπήλαια στον κόσμο. Το "Σπήλαιο των Κρυστάλλων" που ανακαλύφθηκε το 2000 κατά τύχη απο Μεξικανούς μεταλλωρύχους, βρίσκεται 300 μέτρα κάτω απο την επιφάνεια του ορυχείου της Νάικα (Naica) και είναι τόσο επικίνδυνο όσο και καθηλωτικό.
Η σπηλιά εκτείνεται σε μήκος 11 μέτρων, έχει διάμετρο 4 μέτρα και αυτό που κόβει την ανάσα του επισκέπτη και την καθιστά μοναδικό αξιοθέατο είναι οι τεράστιοι κρύσταλλοι που συναντούμε στο εσωτερικό της. Σύμφωνα με τους ερευνητές το εν λόγω σπήλαιο αποτελεί γεωλογικό θαύμα.
ΔΟΜΗ : Το σπήλαιο βρίσκεται πάνω σε ένα αρχαίο σεισμικό ρήγμα και απο κάτω του βρίσκεται μια κοιλότητα μάγματος εξ' ου και η θερμοκρασία του, που φτάνει στους 58 βαθμούς Κελσίου! Εξαιτίας των ακραίων συνθηκών που επικρατούν στο εσωτερικό του, με την πολύ υψηλή θερμοκρασία αλλά και την υγρασία που ξεπερνά το 90%, παραμένει αδύνατο να εξερευνηθεί σε όλη του την έκταση, αφού η ατμόσφαιρα προσομοιάζει σε θερμοκρασία 105 βαθμών Κελσίου. Υπό αυτές τις συνθήκες ο άνθρωπος μπορεί να αντέξει μονάχα 15 λεπτά χωρίς ειδικό εξοπλισμό.
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΘΑΛΑΜΟΙ: Το σπήλαιο έχει χωριστεί σε τρείς θαλάμους από τους ερευνητές, ο πρώτος και κύριος είναι αυτός όπου βρίσκονται οι μεγάλοι κρύσταλλοι μήκους 15 μέτρων και διαμέτρου 1,2 μέτρων, που ζυγίζουν 55 τόνους. Αμέσως μετά, υπάρχει το "σπήλαιο των σπαθιών" περιέχει πιο μικρούς κρυστάλλους μήκους 1 μόλις μέτρου που θυμίζουν σπαθιά βίκινγκ. Το τελευταίο κομμάτι του σπηλαίου που ανακαλύφθηκε το 2009 είναι το "παγωμένο παλάτι" και περιέχει τις μικρότερες συνθέσεις κρυστάλλων.
ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΙ: Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι πως με 58 βαθμούς Κελσίου στον αέρα διατηρούνται οι κρύσταλλοι;
Σύμφωνα με ευρήματα γεωλόγων λοιπόν, οι τεράστιοι κρύσταλλοι δημιουργήθηκαν απο σελινίτη. Ένα άχρωμο ορυκτό που βρισκόνταν στο νέρο της σπηλιάς. Ο σελινίτης είναι ουσιαστικά, κρυσταλλοποιημένος γύψος και για να σχηματίσει τους κρυστάλλους στη μορφή που έχουν σήμερα χρειάστηκαν πάνω απο μισό εκατομμύριο χρόνια.
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Για να μπορέσει να βρεθεί ένας επισκέπτης στο εσωτερικό της σπηλιάς χρειάζεται να εξοπλιστεί με ειδικά σχεδιασμένο κουστούμι στο εσωτερικό του οποίου είναι ραμμένες παγοκύστες, ενώ στο πίσω μέρος του υπάρχει ενσωματωμένο ένα σακίδιο με φιάλη οξυγόνου. Αυτή, συνδέεται με αναπνευστήρα που παρέχει αέρα στην κατάλληλη θερμοκρασία, ώστε να μην αντιμετωπίσει ο οργανισμός αναπνευστικό πρόβλημα για όση ώρα θα είναι εκτεθειμένος στις ακραίες συνθήκες. Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που μπορούμε να παραμείνουμε στο εσωτερικό του σπηλαίου ακόμα και με την ειδική περιβολή δεν είναι παραπάνω απο 45 με 50 λεπτά. Για να είναι όσο πιο ομαλή γίνεται η μετάβαση του ανθρώπινου οργανισμού από και προς το εσωτερικό του σπηλαίου, οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει προθαλάμους που μετριάζουν την πολύ μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας.