Το "χασμα των τριων γεφυρων"

Μεγάλο το ταξίδι μας απο την Ασία και το Βιετνάμ, ως τα ανατολικά παράλια της Μεσογείου και το Λίβανο αλλά ελπίζουμε να αξίζει τον κόπο. 
Ιδέα για το συγκεκριμένο ταξίδι προέκυψε διαβάζοντας ένα άρθρο για τα ομορφότερα μέρη να επισκεφτεί κανείς στη ζωή του. Αναλογιζόμενη λοιπόν, ποιό απο αυτά τα μοναδικά μέρη θα ήταν ιδανικός προορισμός για ταξιδευτές της Νότιας Ευρώπης, την προσοχή μου κέντρισε ο καταρράκτης του φαραγγιού Baatara στο Λίβανο.
Βρίσκεται ανάμεσα στις πόλεις Τανουρίν και Λαλούκ, πέντε λεπτά από το χωριό Balaa , στην πεδιάδα που απλώνεται κάτω απο την οροσειρά του Λιβάνου. Είναι ένα ασβεστολιθικό σπήλαιο, της Ιουρασικής περιόδου, που απαρτίζεται απο τρεις γέφυρες και μετατρέπεται κάθε άνοιξη (που λιώνουν τα χίονα στο Όρος του Λίβάνου) σε έναν πανέμορφο καταρράκτη τριών επιπέδων, αποτελώντας μια απο τις πιο ιδιάιτερες φυσικές δημιουργίες.

Ο επισκέπτης μόλις πλησιάσει στην περιοχή έρχεται αντιμέτωπος με τις τρείς γέφυρες που υψώνονται η μία πάνω απο την άλλη και καταλήγουν σε ένα χάσμα-προέκταση της οροσειράς, που υπολογίζεται ότι έχει βάθος 255 μέτρα και χρονολογείται 160 εκατ. χρόνια. Κατά τους μήνες της άνοιξης, όταν λίωνουν τα χιόνια, προκύπτει ένας καταρράκτης 90-100 μέτρων που πέφτει πίσω απο τις γέφυρες και καταλήγει στο χάσμα. Εξ' ου και η δεύτερη ονομασία του ως το "Χάσμα των Τριών Γεφυρών".

πηγή φωτογραφίας: naturedesktopnexus.com

πηγή φωτογραφίας: google.com

Η επαφή με τον δυτικό κόσμο

Την ανακάλυψη του σπηλαίου έκανε το 1952 ο Γάλλος βιο-σπηλαιολόγος Henri Coiffait, αλλά τόσο αυτό όσο και η γέφυρες από τις οποίες περνάει ο καταρράκτης χαρτογραφήθηκαν πλήρως τη δεκαετία του 80, από την οργάνωση Speleo club du Liban ("Lebanon's Caving Club"), που θεωρείται μια απο τις αρχαιότερες στη Μέση Ανατολή. Αναλύοντας τα νερά του καταρράκτη το 1988 ανακαλύφθηκε ότι προέρχονται απο την πηγή Dalleh της περιοχής Μγκαρέτ αλ- Γκουαγκιρ (κοντά στο χωριό Balaa).

πηγή φωτογραφίας: iefimerida.gr

Θα έχουμε πρόβλημα με την πρόσβαση στο σημείο;

Θεωρητικά το "Χάσμα των Τριών Γεφυρών" ήταν και είναι επισκέψιμο, αλλά λόγω της διάβρωσης του εδάφους αλλά και της ολισθηρότητας σε αρκετά σημεία πάνω στις γέφυρες, οι οδηγοί συνιστούν μεγάλη προσοχή και κατάλληλο εξοπλισμό για την προσέγγιση του σπηλαίου. Παρόλα αυτά, με το που βρεθούμε εκεί θα δούμε αρκετούς "ριψοκίνδυνους" να αναρριχόνται στα βράχια του και να πεζοπορούν πάνω στις γέφυρες, προσπαθώντας να απαθανατίσουν την στιγμή που θα μείνει για πάντα στη δική τους προσωπική ιστορία!

πηγή φωτογραφίας: newscheapflighthouse.co.uk


πηγή φωτογραφίας: travelallwomenstalk.com