"ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ" ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ
πηγή φωτογραφίας: travelsense.asia
Το Hang Son Doong θεωρείται και επίσημα πλέον το μεγάλυτερο σπήλαιο στον κόσμο, υπολογίζεται ότι ειναι 5 φορές μεγαλύτερο σε διαστάσεις απο όλα τα, μέχρι τώρα γνωστά, σπήλαια. Βρίσκεται στην περιοχή Quang Binh του Βιετναμ, κάτω απο το Εθνικό Πάρκο της χώρας.
Κατα τύχη ανακάλυψη ..."χρυσός"!
Το Son Doong υπήρξε για τουλάχιστον 2 εκατομμύρια χρόνια εν αγνοία των ανθρώπων και αυτό έμελλε να το αλλάξει ένας βιετναμέζος αγρότης, ο Ho Khanh.Περπατώντας στο Εθνικό Παρκο μια μέρα έγινε μάρτυρας υποχώρησης του εδάφους και της δημιουργίας ενός χάσματος με υψομετρική διαφορά και απότομη κλίση. Αυτό έγινε το 1991 αλλά το σπήλαιο έμεινε ανεξερεύνητο μέχρι το 2009! Τότε Βρετανοί σπηλαιολόγοι αποφάσισαν να μάθουν περισσότερα για το "Ποτάμι του Βουνού", όπως μεταφράζεται το όνομα που δόθηκε στο σπήλαιο. Παρότι δεν βρέθηκαν στο εσωτερικό του Son Doong μνημεία ή ναοί εξακολουθεί να αποτελεί μια απο τις σημαντικότερες ανακαλύψεις του 20ου αιώνα μόνο και μόνο λόγο της φυσικής ομορφιάς του, που πραγματικά κόβει την ανάσα.
πηγή φωτογραφίας: explorermagazine.eu
Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί οι ντόπιοι και Βιετναμέζοι επιστήμονες δεν ασχολήθηκαν περισσότερο με το "διαμάντι" που ανακάλυψε τυχαία ο Khanh; Ένας λόγος ήταν σίγουρα η έλλειψη τεχνογνωσίας , αφού ήταν πολύ δύσκολο να βρουν τρόπο να κατέβουν στο εσωτερικό απο την απότομη είσοδο αλλά και το γεγονός ότι το περιβάλλον του σπηλαίου ήταν κάτι ξένο για τους κατοίκους της περιοχής, αρά και τρομακτικό.
Σαν σε παραμύθι ...
Οι πρώτοι επιστήμονες που κατάφεραν να ολοκληρώσουν την εξερεύνηση του σπηλαίου ήταν ο Howard και η Deb Limbert. Σε περιγραφές τους για το τι βρήκαν εντός του σπηλαίου, περιέγραψαν ουσιαστικά ένα παράλληλο οικοσύστημα το οποίο πήρε το όνομα του απο τους ορμητικούς ποταμούς που διαθετεί, ένας εκ των οποίων μάλιστα φτάνει τα 4,5 χιλίομετρα. Δεν είναι όμως μόνο αυτό, το σπήλαιο έχει αναπτύξει το δικό του κλίμα και διαρτηρεί άγρια βλάστηση, που θυμίζει πολύ ζούγκλα. Οι σπηλαιολόγοι ονόμασαν μάλιστα αυτό το σημείο "Κήπο της Εδέμ". Μάλιστα, καταγραφές των επιστημόνων που βρέθηκαν εντός του σπηλαίου δείχνουν ότι στο Son Doong παράγονται συννέφα βροχής, γεγονός που αποδεικνύει ότι με την πάροδο του χρόνου υπήρξαν ξερές και υγρές περίοδοι. Την ανάπτυξη των φυτών ευνόησε και η ύπαρξη δύο μεγάλων τρυπών στην κορυφή του σπηλαίου που επιτρέπουν να μπαίνει το φως.
πηγή φωτογραφίας: vietnamplus.vn
Οι εκπλήξεις του σπηλαίου δεν σταματούν σε αυτό φυσικά καθώς σε άλλο σημείο του εντοπίστηκαν σταλαγμίτες των 70 μέτρων, που συγκαταλέγονται στους υψηλότερους του κόσμου.
πηγή φωτογραφίας: telegraph.co.uk
Ένα ακόμα αξιοσημείωτο του σπηλαίου είναι τα σπάνια, αφύσικου μεγέθους μαργαριτάρια που βρέθηκαν σε άλλο σημείο του Son Doong. Πρόκειται για μπάλες που σχηματίζονται όταν το νερό που στάζει δημιουργεί στρώματα απο ασβεστίτη γύρο απο κόκκους άμμου.
Οι πρώτοι που περιηγήθηκαν στο Son Doong ..
Ήταν μια ομάδα ταξιδιωτών που μέσω την Βιετναμέζικης εταιρίας Oxalis, πληρώνοντας 3.000 δολάρια ο καθένας, κατάφεραν το 2013 να γίνουν οι πρώτοι που βρέθηκαν στο εσωτερικό του σπηλαίου για έξι μέρες. Οι επόμενες ξεναγήσεις διοργανώθηκαν το 2015 για 224 άτομα απο το Φεβρουάριο μέχρι τον Αύγουστο καθώς οι βροχές που έρχονται στο τέλος Αυγούστου υπερχειλίζουν τους ποταμούς.
Δεν χωράει αμφιβολία ότι το να καταφέρει κανείς να επισκεφτεί το εν λόγο σπήλαιο και να καταφέρει να περάσει έξι μέρες σε έναν διαφορετικό κόσμο, που κρύβει μέσα του εκατομμύρια χρόνια ιστορίας, είναι εμπειρία ζωής και μαλιστα απο αυτές που τις πραγματοποιεί κανείς μετά απο πολύ προσπάθεια και θυσίες.
"Μια εικόνα , χίλιες λέξεις", οπότε καλύτερα να αφήσουμε τις εικόνες να μιλήσουν απο εδώ και πέρα με την ευχή όσο το θελήσουν πολύ να καταφέρουν να βρεθουν στο Hang Son Doong του Βιετνάμ
πηγες φωτογραφιών: kienthuc.net.vn, oxalis.com.vn, sondoongcave.org, vietbao.vn