ΒΟΛΙΒΙΑ : Γαστρονομικες και διατροφικες συνηθειες

Συνδυασμός της ισπανικής γαστρονομίας με ενδογενή συστατικά και παραδόσεις της φυλής Αιμάρα, η Βολιβιανή κουζίνα είναι πολυποίκιλη, πολύχρωμη και εξαιρετικά νόστιμη ! Ανήκωντας σε μια χώρα του κόσμου που έχει  δεχθεί πολλές επιδράσεις απο γειτονικούς ή ευρωπαϊκούς - και όχι μόνο- λαούς (Αργεντίνοι, Ιταλοί, Βάσκοι, Ρώσοι, Γερμανοί, Άραβες κλπ) , η βολιβιανή κουζίνα έχει δομηθεί απο τους γηγενείς σε τρεις συστατικούς πυλώνες.

Το καλαμπόκι, η πατάτα και τα φασόλια είναι η βάση των περισσότερων πιάτων. Απαραίτητα συνοδευτικά είναι το ρύζι και τα παράγωγα του αλευριού, ενώ φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει και το ζωικό λίπος και η πρωτεϊνη απο τη διατροφή τους, κυρίως με τη μορφή του βοδινού, του χοιρινού και του κοτόπουλου.

Πως χωρίζουν τα γεύματά τους οι Βολιβιανοί

Κατά τη διάρκεια της ημέρας τους οι κάτοικοι της Βολιβίας καταναλώνουν τρία βασικά γεύματα. Το πιο σημαντικό πιάτο είναι γι ' αυτούς το μεσημεριανό ή almuerzo. Η ετοιμασία του ξεκινά απο νωρίς και χαρακτηριστικό είναι οτι μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις ώρες γι' αυτό και πολλά μαγαζία και επιχειρήσεις κλείνουν απο τις 12 μέχρι τις 3 το μεσημέρι για να μπορούν οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν το μεσημεριανό τους χωρίς άγχος. Χωρίζεται σε τρία μέρη, το πρόγευμα που συνήθως κάποιου είδους σούπα, το κυρίως που περιλαμβάνει κρέας με ρύζι ή πατάτες και στο τέλος σερβίρεται γλυκό με καφέ. Φυσικά απο το ...μενού δεν θα μπορούσε να λείπει και η ξεκούραση με τη γνωστή siesta!

Η επόμενη διατροφική "συνήθεια" των βολιβιανών είναι το απογευματινό τσάι (te), την οποία και έχουν υιοθετήσει από την αγγλική παράδοση. Μάλιστα, έχουν δημιουργήσει τα salones de te ή δωμάτια για τσάι, τα οποία είναι ουσιαστικά φούρνοι που λειτουργούν για να προσφέρουν τσάι και γλυκό με τους κατοίκους να τα επισκέπτονται στις 4 με 5 το απόγευμα συνήθως. Βέβαια, η παγκοσμιοποίηση δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και τους Βολιβιανούς κυρίως των νεότερων γενεών, που αντικαθιστούν πια το παραδοσιακό τσάι με την coca cola.

(πηγή φωτογραφίας : www.123rf.com)

Η μέρα ολοκληρώνεται με ένα ελαφρύ και σχετικά ανεπίσημο δείπνο (la cena), το οποίο σερβίτερεται περίπου στις 8 με 9 το βράδυ, ίσως και λίγο αργότερα.

(πηγή φωτογραφίας: thinkling.com)